NOS Wielrennen

Cancellara: 13 kilometer vol gas door Utrecht

Cancellara: 13 kilometer vol gas door Utrecht

Het wordt een belangrijke dag voor hem, weet Fabian Cancellara al. "Het is een van die dagen in het jaar waarop ik diep moet gaan", kijkt de Zwitser vooruit naar de tijdrit waarmee de 102de Tour de France in Utrecht van start gaat.

De specialist in de race tegen de klok beseft wat er op het spel staat. "In die etappe maak je een grote kans om de gele trui te pakken. Ik heb 'm al vijf keer gedragen. Altijd buiten Frankrijk. Dus de voortekenen zijn goed. Maar ik zal flink aan de bak moeten."

De 34-jarige Cancellara was de eerste geletruidrager in 2004 (Luik), 2007 (Londen), 2009 (Monaco), 2010 (Rotterdam) en 2012 (Luik). De race over een kleine 14 kilometer door de Domstad zou heel goed zijn laatste mogelijkheid kunnen zijn om voor de zesde keer toe te slaan. "Dat denk ik wel. Dit wordt mijn tiende Tour. Je mag schrijven dat dit m'n laatste wordt."

Grote stap

Hij rekent naast de Duitser Tony Martin en de Australiër Rohan Dennis ook de Nederlandse troef Tom Dumoulin tot zijn concurrenten op de openingsdag van de Tour. "In de Ronde van Zwitserland liet hij zien dat hij een grote stap heeft gemaakt. Ik denk dat weinigen dat van hem hadden verwacht. We zullen zien of hij die vorm heeft weten vast te houden."

"Deze Tourstart is natuurlijk speciaal voor de Nederlanders. Dat merk ik ook aan Bauke Mollema, die bij ons rijdt. Die heeft andere doelen, maar hij had het er ook al over aan tafel. Dit is een unieke kans voor een renner. En dan is Dumoulin ook nog een specialist en in vorm en het hele land kijkt naar de Tour."

"Dat brengt veel druk met zich mee. Ik heb zelf in mijn carrière ook te maken gehad met soortgelijke omstandigheden. Je moet je concentreren op wat je moet doen en en 13 kilometer lang vol gas door Utrecht rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl