De Utrechtse Tourmascotte achter het stadhuis

'We maken er met z'n allen een mooi feestje van'

Door redacteur Harrie van Veen

Zo'n 1500 vrijwilligers uit Utrecht en omgeving leiden de Grand Départ de komende dagen in goede banen. In de aanloop naar de Tourstart hebben ze training gehad op allerlei gebieden. Dit weekend moeten ze 600.000 tot 800.000 mensen welkom heten, ze de weg wijzen en zo nodig zeggen dat ze van hun fiets moeten afstappen. Wie zijn zij en waarom doen ze het? Vijf portretjes.

Felix Dupuis, 58 jaar, bedrijfsleider horeca

Felix Dupuis

"Ik ben geboren en getogen Utrechter. Ik vind dit voor de stad Utrecht zo'n mooi evenement, daar wilde ik mijn steentje aan bijdragen. Ik heb niet zo veel met de Tour en met fietsen, maar zo'n groot spektakel in de stad betekent voor mij heel veel. We hebben fantastisch mooi weer.

Je merkt het nu al aan de sfeer, men is in de stemming aan het komen. Het leeft, niet alleen hier in Utrecht, maar langzamerhand in het hele land. Het wordt heel groots, heel mooi. Voor de hitte ben ik niet bang, gewoon het hoofd koel houden."

Charina Kleinveld, 23 jaar, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Charina Kleinveld

"Ik woon in Kockengen, maar kom vaak in Utrecht. Via een collega kwam ik erachter dat ik me kon inschrijven om te helpen bij de Tour de France. De oom van mijn vriend is wielrenner geweest. Gerard Vianen (winnaar 20ste etappe in 1974, red.). Hij is helaas overleden. Het leek me een mooie link om het van dichtbij mee te maken. Ik dacht, als ik meehelp, dan krijg ik het ook echt mee. Het is in Utrecht. Dat is ook maar één keer, dus dat moment moest ik pakken.

Ik sta nu op een bezoekerspunt. Ik help de gasten aan informatie. Beneden verkopen we petjes, sleutelhangers en van alles dat met de Tour te maken heeft. Op vrijdag, zaterdag en zondag ben ik supertourmaker. Dan help ik de locatiemanager met hand-en-spandiensten."

Hans Bakker, 51 jaar, examenontwikkelaar

Hans Bakker

"Ik sta hier nu als verkeersregelaar om ervoor te zorgen dat rondom het Park Lepelenburg bij de ploegenpresentatie het verkeer doorstroomt en het nog redelijk toegankelijk blijft. Ik woon in Woerden, maar ik vind Utrecht wel een hele leuke stad om eens een keer het verkeer te regelen.

Ik kijk altijd graag naar de Tour. Als ik op vakantie ben in Frankrijk, probeer ik altijd even langs de route kijken om onze Nederlanders aan te moedigen. Voor vandaag is het iets minder, want we zijn nu aan het werk."

Stephanie Kruiper, 20 jaar, student

Stephanie Kruiper

"Ik regel momenteel de fietsenstroom en zorg dat iedereen zijn fiets goed parkeert. We zorgen ervoor dat de fietsen niet de mensenmassa ingaan. Mijn vader heeft een fietsenwinkel. Ik ben dus opgegroeid met de fiets. Sinds twee jaar woon ik in Utrecht.

Ik ben heel benieuwd naar zaterdag en zondag. Als Tourmakers hebben we er heel veel zin in. We zijn allemaal enthousiast. Dat is al vanaf het begin zo geweest. Iedereen heeft er heel veel zin in.

Zaterdag sta ik niet langs het parcours, maar dat vind ik niet erg. Ik kan het altijd nog op een scherm zien of anders kijk ik het terug. Zaterdag ben ik publieksbegeleider op de Uithof. Dan komt er een theaterstoet en die ga ik begeleiden."

Tom Wevers, 25 jaar, student

Tom Wevers

"Ik regel het verkeer bij de ploegenpresentatie. Waarom doe ik mee? Ik woon in Utrecht. Fantastisch evenement, zo groot heb je het nooit. Dan vind ik het heel leuk om erbij te zijn. En de Tour de France hoort ook wel een beetje bij mijn vakantiegevoel.

Het leuke aan Utrecht is dat het niet zo massaal is als bijvoorbeeld Amsterdam. Ze noemen het wel eens een groot dorp, en dat is het eigenlijk ook wel. Maar het is wel een stad die alles heeft. Het ligt lekker centraal. Het was de ideale studentenstad, en ik ben er nog steeds.

De Tour komt natuurlijk lekker uit omdat het in de zomervakantie is. Mijn ouders volgden de Tour ook al, de hele sfeer, het is zo veel meer dan drie weken fietsen. Nu ook met al dat publiek dat voor mijn neus staat. We maken er met z'n allen een groot feestje van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl