Blaudzun repeteert in park Lepelenburg
NOS Nieuws

Utrecht maakt zich op voor Dumoulin en co

De Tourkoorts begint op te lopen in Utrecht. En dat ligt niet alleen aan de 34 graden die de thermometer aangeeft. Over minder dan een een uur gaat de Tour de France echt van start in de stad.

Er zal nog niet veel worden gefietst, maar vanaf 18.00 uur worden de ploegen aan het publiek gepresenteerd. Al rond 13.00 uur vanmiddag verzamelden de eerste Tourfans zich in Park Lepelenburg, waar het feest plaatsvindt.

  • Sophie Feenstra / NOS
    Ook enkele wielrenners nemen vast een kijkje
  • Sophie Feenstra / NOS
    Utrecht is er klaar voor
  • Sophie Feenstra / NOS
    Een amateurwielrenner vertelt over zijn ervaring als 'stand in'

En het zijn zeker niet alleen Utrechters. Twee fanatieke Tourwatchers uit Bakel zitten in een bankje in de schaduw. Ze hopen straks vooraan te staan bij de start van het evenement. Maar zaterdag, tijdens de tijdrit, blijven ze thuis. "Veel te warm, en dan die mensenmassa", vertelt de man. "We volgen de Tour al 18 jaar, maar slaan deze keer maar even over", voegt de vrouw toe.

Drie Belgische fans laten zich door de warmte niet tegenhouden. Zij zijn er niet alleen bij in Utrecht, maar gaan de karavaan de volle drie weken volgen. Over Utrecht zijn ze nu al enthousiast. "Er hangt hier een soort festivalsfeer. Heel open en overal is het leuk versierd."

Drie Belgische fans zijn enthousiast over de festivalsfeer in Utrecht

Er hangt hier een soort festivalsfeer. Heel open en overal is het leuk versierd.

Belgische Tourfan in Park Lepelenburg in Utrecht

Ondertussen wordt er gerepeteerd op het grote podium. NOS-presentator Herman van der Zandt praat de ploegenpresentatie vanavond aan elkaar. Hij staat er nu nog ontspannen bij, met een petje op tegen de zon.

Ook het publiek laat het nog rustig over zich heenkomen, zittend in het gras onder de schaduw van de bomen. Alleen bij de repetitie van zanger Blaudzun, die toepasselijk The heat is on zingt, wordt er wat bewogen en geklapt.

Herman is ook vandaag 'de schermman'
Utrecht maakt zich op voor de ploegenpresentatie

Om 18.00 uur gaan ze van start. Filemon Wesselink verzamelt in het publiek vragen voor de renners. De ploegen zullen in bootjes aankomen varen en dan door het park naar het podium lopen. Ook de Utrechtse burgemeester Van Zanen en natuurlijk Tourdirecteur Christian Prudhomme zullen op het podium te zien zijn.

Vier amateur-renners van wielerclub Ledig Erf en de Domrenners beleefden vanmiddag al hun hoogtepunt. Zij mochten zich als stand-in voor de renners al even Dumoulin voelen. "Zo sta je opeens op het podium van de Tour de France. Dat had ik vroeger nooit verwacht", aldus een van de renners.

De ploegenpresentatie van de Tour de France 2015 is vanaf 18.10 uur rechtstreeks te volgen op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl