NOS Nieuws

Jaarbeurs in het teken van Grand Départ

  • Karin Alberts

    Verslaggever

  • Karin Alberts

    Verslaggever

Door verslaggever Karin Albers

In hal 9 van de Jaarbeurshallen in Utrecht staan lange rijen tafels. Enkele honderden journalisten zitten achter hun laptop voorbeschouwingen te schrijven op Le Grand Départ.

Het bureau dat toerisme in Utrecht promoot, heeft daar handig op ingespeeld. Meteen bij de ingang staan vier dames om de journalisten welkom te heten. Behalve algemene informatie over de stad, wijzen ze op de rondleidingen die zij geven, zowel te voet als per fiets. "De eerste groep is al onderweg", zegt een medewerkster tevreden.

  • Karin Alberts / NOS
    In het perscentrum worden rondleidingen aangeboden
  • Karin Alberts / NOS
    Het perscentrum
  • Karin Alberts / NOS
    De fanshop
  • Karin Alberts / NOS
    Alle vrachtwagens van radio- en televisiestations krijgen een plekje toegewezen

De rondleiding doet de Domtoren aan en de grachten, maar ook een andere trots van Utrecht: de grootste fietsenstalling ter wereld met plaats voor 12.500 fietsen. "Daar wijzen we ook op het digitale aanwijzingensysteem dat de fietser toont hoeveel plekken er nog vrij zijn en via welke gangen die te vinden zijn. Uniek in de wereld!"

Ook ontbreken grote sfeerfoto’s van Utrecht en een levensgroot beeld van Nijntje niet in het perscentrum.

Voor de Jaarbeurshallen is het geluid van dieselmotoren te horen en het gepiep van achteruit rijdende vrachtwagens. Mannen van de organisatie maken met grote armgebaren duidelijk waar de wagens geparkeerd moeten worden. In totaal strijken honderd vrachtwagens, busjes en campers neer. Ze zijn van de radio- en televisieploegen die de komende drie weken de Tour volgen.

Steeds meer vrachtwagens van radio- en televisiestations komen aan bij de Jaarbeurs

Volgens de organisatie reizen er medewerkers van 92 televisienetwerken, 58 radiostations en 373 kranten mee. 2000 journalisten zijn geaccrediteerd.

Ventilator

Honderd meter voor het gebouw staat een vrolijk gekleurde portakabin waar met grote letters 'Fanshop & Information' op staat. Het gratis krantje Grand Depart Daily wordt er uitgereikt. Daarnaast zijn t-shirts, bekers, Nijntjes en andere souvenirs te koop. De twee jonge vrijwilligsters kunnen ondanks de hitte nog lachen. "We hebben net een ventilator gekregen. En als het echt te warm wordt gaan we binnen even afkoelen. Daar is airco."

Een vrouw rijdt met haar stadsfiets tot voor het raam. "Hebben jullie ook petten?" Helaas, die worden later vandaag verwacht. "Dan rij ik straks nog wel even langs, ik woon in de buurt. Leuk hoor, om die chaos zo te zien. Het wordt steeds hectischer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl