Camping Down Under
NOS Nieuws

Kamperen tijdens de Tour: in een hal of naast de recreatieplas

  • Karin Alberts

    Verslaggever

  • Karin Alberts

    Verslaggever

Door verslaggever Karin Alberts

De eerste gasten heeft campinghouder Jan Jaap Zwart al verwelkomd. Twee Tsjechen, twee Amerikanen en twee Nederlanders. Ze staan met hun campers op een groot, onbeschut terrein op de Ravenswetering in Nieuwegein. Op de achtergrond is het monotone gebrom van het verkeer op de A12 te horen. De recreatieplas, 100 meter verderop, biedt verkoeling.

Dit is gelegenheidscamping Down Under, een van de drie speciale Tourcampings in en bij Utrecht. Zwart heeft inmiddels zeventig reserveringen genoteerd. "We kunnen tot 600 campers kwijt. Dus er kunnen nog mensen bij", zegt hij.

Het contrast met Cycle Camping Cartesius achter station Zuilen is groot. De organisatoren spreken niet van kamperen, maar van een "beleving voor wielerfanaten". Tenten en campers kunnen in een enorme fabriekshal worden neergezet. Hier geen gras en blauwe luchten, maar verroeste balken en een plafond van glas en golfplaat, hoog boven de kampeerders.

Camping Cartesius

De studenten Roelof en Maaike hebben er al een nacht op proef geslapen. "Even wennen, ja", lachen ze. Trots laten ze een portakabin zien, waar twee eenpersoonsbedden met witte lakens klaar staan. "Dit is onze hotelkamer. Die is via een prijsvraag verloot."

Behalve slapen, kunnen gasten straks ook een eigen individuele tijdrit rijden op het industrieterrein rond de hal, er komen optredens en een cursus bandenplakken voor kinderen.

Op zondag rijden de Tourrenners voorbij over de Cartesiusweg, een paar honderd meter verderop.

Ik hou helemaal niet zo van wielrennen.

Marcel Strijland van camping Down Under

Van de zeventig reserveringen bij Down Under in Nieuwegein komt de helft uit het buitenland. "Duitsers, Belgen, Tsjechen, Noren, Engelsen… Een heel aantal van hen trekt mee met de Tourkaravaan", vertelt Zwart.

Zelf zal hij niet zo heel veel meemaken van het wielerspektakel in Utrecht. "Ik ga nog een tv regelen om hiervandaan mee te kijken." Mede-organisator Marcel Strijland, manager van de recreatieplas, vult hem aan. "We verwachten de komende dagen ook duizenden zwemmers en waterskiërs, dus we kunnen hier niet weg."

Om er zachtjes aan toe te voegen: "Dat vind ik niet zo erg hoor, ik hou helemaal niet zo van wielrennen".

Op de camping houdt iedereen van de Tour

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl