Met banners worden fietsers naar de parkeerplekken geleid
NOS Nieuws

20.000 fietsstallingsplekken extra tijdens Tourstart Utrecht

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Door verslaggever Maino Remmers

Een groot deel van de autogarage bij de Utrechtse Jaarbeurs verandert de komende dagen in een gigantische fietsenstalling. "We verwachten dat 10 procent van de bezoekers op de fiets komt, dat zijn er zo'n 80.000 verdeeld over de dagen van de Grand Départ", zegt Henk Hendriks van de Fietsersbond.

De bond hoopt dat het wielerevenement het fietsgebruik onder de toeschouwers zal stimuleren. "We hopen dat de Tourstart forensen in een straal van 15 kilometer rondom Utrecht laat zien dat de fiets een prima alternatief is."

Racefiets

De bond maakte afspraken met de Utrechtse Tourorganisatie. "Een aannemer zal de autogarage ombouwen tot een tijdelijke bewaakte stalling, waar duizenden rekken komen te staan."

Het promoten van de fiets is ook bittere noodzaak voor zo'n groot evenement waarbij je geen grote aantallen auto's in de toch al krappe oude binnenstad wil hebben. "Voor mensen die verder weg wonen en op de racefiets naar de Tour komen, maken we speciale stallingen", zegt Hendriks die vandaag al banners aan het ophangen is.

Routeplanner

Op veel plaatsen heeft de gemeente al bordjes opgehangen dat verkeerd gestalde fietsen zullen worden verwijderd. Met name op plekken dicht langs het parcours en het Jaarbeursplein. "Maar de mensen moeten hun fiets wel kwijt kunnen, dus hebben we nu 20.000 extra stallingsplaatsen voorzien op diverse delen langs het parcours."

Met een speciale fietsrouteplanner van de bond kun je op je telefoon zien waar de dichtstbijzijnde stalling is te vinden. "Bovendien zullen bezoekers er rekening mee moeten houden dat heel wat wegen zijn afgezet, dus daar kun je dan niet door."

Fietsers worden gewaarschuwd dat verkeerd geparkeerde fietsen worden verwijderd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl