Gert van 't Hof en Dione de Graaff staan aan het roer bij Studio Tour
NOS Wielrennen

Mis niets van Ronde van Frankrijk met Studio Tour

Vanaf donderdag 2 juli is er een nieuw programma over de Tour de France: Studio Tour. Elke dag om 19.00 uur word je bijgepraat over alles wat er in ’s werelds grootste wielerwedstrijd gebeurt. Er zijn veel interviews vanuit het hart van het peloton en vaste rubrieken van onder anderen Mart Smeets, Filemon Wesselink en Herman van der Zandt.

De presentatie is in handen van Gert van ’t Hof. Hij wordt bijgestaan door Dione de Graaff; zij reist mee met het Tour-circus en gaat op bezoek bij de renners na de etappe. Met het zweet nog op hun voorhoofd vertellen ze aan Dione hun verhaal.

Wielerwereld

Gert ontvangt ondertussen elke dag nieuwe gasten. Mensen die hun hele leven al werkzaam zijn in de wielerwereld, maar ook personen die groot wielerfan zijn of om andere redenen iets met de Tour de France hebben. En zoals het in het echte peloton ook gaat, wordt dit alles overzien door een wegkapitein. Wie dat zijn, lees je hieronder.

Maar er valt uiteraard ook wat te winnen. Elke dag spelen we ‘Wat nu?’. We laten een fragment uit de rijke geschiedenis van de Ronde van Frankrijk zien, stoppen op een gegeven moment het beeld en dan is de vraag aan jou: wat gebeurt er nu? Inzenden kan naar watnu@nos.nl. En onder alle goede inzenders verloten we elke dag een Studio Tour-wielershirt.

Wie zijn de zeven wegkapiteins?

Henk Lubberding

De wegkapitein aller wegkapiteins, meesterknecht van Zoetemelk: Henk Lubberding. Maar Lubberding kan zelf ook erg goed fietsen. Hij rijdt drie keer top-10 in de Tour, draagt één dag het geel, wint etappes, is de versnellingsbak tijdens fameuze ploegentijdritten van Raleigh en wint het jongerenklassement.

Henk Lubberding

Theo Bos

Theo Bos droomt van de Tour, maar reed hem nog nooit. Zijn ploeg MTN-Qhubeka maakt dit jaar zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Zonder Bos, die geblesseerd is. De droom blijft overeind. Zijn grootste succes behaalt Bos wel in Frankrijk. In een vorig leven als baanwielrenner wordt hij twee keer wereldkampioen in Bordeaux.

Theo Bos

Rob Harmeling

In Bordeaux haalde ook Rob Harmeling zijn grootste triomf ooit. Hij wint er in 1992 een Tour-etappe. Harmeling rijdt de Tour drie keer, maar die andere twee keer zijn weinig roemrucht. In 1991 wordt hij laatste in Parijs en in 1994 wordt hij uitgesloten vanwege hangen aan de ploegleiderswagen.

Rob Harmeling

Karsten Kroon

Die ene Tourdag in 2002 is een zeldzame voor het Nederlandse wielrennen. De nummers 1, 2 en 3 van de etappe zijn Nederlanders. De winnaar: Karsten Kroon. Kroon draagt in alle drie de grote rondes de bergtrui, een unicum. Kroon rijdt bij liefst vier Tour-winnaars in de ploeg: Evans, Schleck, Sastre en Contador.

Karsten Kroon

Michiel Elijzen

Hij wint een tijdrit aan de zijde van Bradley Wiggins en was ploegleider van Gilbert en Greipel: Michiel Elijzen. Als jonkie rijdt hij met Weening, Posthuma en Ten Dam, maar hij zoekt het avontuur in Frankrijk. De tijdrijder wint, maar Tour-deelname zit er niet in. Op jonge leeftijd wordt hij ploegleider.

Michiel Elijzen

Niki Terpstra

Niki Terpstra heeft een haat-liefdeverhouding met de Tour. Hij rijdt hem zes keer. Vaak op kop. Soms in de ontsnapping van de dag, meestal voor een sprintende ploegmaat. Vorig jaar was Terpstra’s beste jaar ooit. Hij wint Parijs-Roubaix. Op 28 juni van dit jaar kroont Terpstra zich voor de derde keer tot Nederlands kampioen.

Niki Terpstra

Marijn de Vries

De Tour de France voor vrouwen bestaat al jaren niet meer en dus reed Marijn de Vries nooit een Tour. De Vries volgt de koers van dichtbij, als journaliste. Dat was ze al toen ze onder de vleugels van Leontien van Moorsel in 2010 begon met wielrennen op het hoogste niveau. Afgelopen weekeinde werd ze 47ste bij het NK.

Marijn de Vries

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl