Adam Hansen wint de 19e etappe van de Vuelta in 2014
NOS Wielrennen

Twaalf grote rondes op rij voor Adam Hansen

Als de Australische wielrenner Adam Hansen zaterdag in Utrecht van het startpodium rijdt, heeft hij een bijzonder record te pakken. Dan is hij in twaalf opeenvolgende grote rondes van start gegaan. De Giro, de Tour en de Vuelta, vier keer achter elkaar.

In 2012 startte Hansen voor het eerst in de Rondes van Italië, Frankrijk en Spanje. En hij reed ze ook allemaal uit. "Ik kende het record helemaal niet. Ik wilde er drie rijden in een jaar, dat was mijn doel", zegt de 34-jarige renner van Lotto-Soudal. "Dat deed ik twee jaar op rij. Toen vertelde iemand me over dat record."

Twaalf grote rondes achter elkaar rijden? Dat is onmogelijk, dacht Hansen toen. "Je kunt vallen, ziek worden, een heel slechte dag hebben. Er kan van alles misgaan." Maar het overkwam Hansen allemaal niet.

De Australiër bleef op de fiets en won etappes in de Giro en de Vuelta. Maar een ritzege in de Tour ontbreekt nog. "Dat zou ik heel graag willen. Als het lukt, kan ik stoppen", grapt Hansen.

Hij is altijd vrolijk en een steunpilaar in de ploeg.

Ploegleider Herman Frison over Adam Hansen

Hansen is een populaire renner. Hij staat bekend als een vrolijke jongen die graag de tijd neemt voor zijn fans, ook tijdens de koers. Zo legde hij tijdens de Giro van 2014 een arm om een meerennende toeschouwer met een selfie-stick, tijdens de beklimming van de Monte Zoncolan. En op Alpe d'Huez verruilde hij zijn bidon voor een blikje bier. Het is typerend voor de renner Adam Hansen.

Ook zijn ploegleider bij Lotto-Soudal, Herman Frison, steekt de loftrompet over Hansen: "Hij is een familieman, altijd vrolijk en een steunpilaar in de ploeg. Je weet wat je aan hem hebt. Ik gun hem een ritzege dit jaar."

2014: Hansen wint 19de etappe in de Vuelta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl