Marianne Vos (in Rabobank-shirt) en haar collega's op Ladies Day in Utrecht
NOS Nieuws

Marianne Vos hunkert naar nieuwe Tour Feminin

  • Karin Alberts

    Verslaggever

  • Karin Alberts

    Verslaggever

De komende dagen staan in Utrecht de mannen in de schijnwerpers. Vandaag was voor de vrouwen. De Universiteit Utrecht organiseerde een symposium over 50 jaar vrouwenwielrennen. En aan het eind van de middag startten 50 vrouwen vanaf de Neude voor een toertocht van 35 kilometer. Voor zes van hen was het de eerste keer dat ze op de racefiets zaten.

"Zoveel mogelijk vrouwen op de racefiets krijgen, dat is het doel van de dag", vertelt organisator Carola Groeneveld. Als extra lokkertje fietst dertienvoudig wereldkampioen Marianne Vos mee. Ze is nog herstellende van blessures, maar zo’n tochtje als dit? "Dat moet wel lukken", lacht ze.

Le Grand Départ zal ze zo veel mogelijk voor de buis volgen. Vanuit Italie, waar zaterdag de Giro Rosa start, de vrouwenversie van de Giro d’Italia. "Nee, ik kan zelf nog niet meedoen, maar ik ga mijn ploeggenoten supporteren."

Vierdaagse

Vos heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze hoopt dat de Tour Feminin in ere wordt hersteld. In 2009 reed ze mee in de laatste editie van de vrouwenversie van de Tour de France. "Dat was een vierdaagse, dus mocht eigenlijk geen Tour meer heten."

Marianne Vos (r) sprint naar de zege in Parijs in 2014

Vorig jaar was er voor het eerst weer een vrouwenrace op de laatste dag van de Tour, op de Champs-Élysées. La Course werd die gedoopt. Vos won. Maar een zo’n koers? Dat is toch meer een zoethoudertje?

Eer je door de traditionele mannenblik bent gebroken. Dat kost tijd.

Marianne Vos

Vos: "We hebben andere mooie koersen, zoals de Giro, waar we die bergen wel hebben. Maar de Tour de France spreekt natuurlijk pas echt aan. Met die heroïsche cols en de gele trui. Dat spreekt tot de verbeelding, dus dat is wat de vrouwen ook willen."

Lobby en geduld

Volgens Vos is het een kwestie van lobbyen en geduld hebben voor er weer een Tour Feminin komt. "Ten opzichte van tien jaar geleden is het niveau van het vrouwenwielrennen enorm gestegen, de structuren van de topploegen zijn al veel beter. Maar ja, het is een jongere tak."

"Het vrouwenwielrennen is veel later opgekomen dan het mannenwielrennen. Voor je die historie hebt ingehaald…. En ook de traditionele blik: eer je daar doorheen bent gebroken… Dat kost nu eenmaal tijd."

Gaat Vos het nog meemaken in haar wielerloopbaan, een volwaardige Tour Feminin? Ze lacht breed. "Ik denk het wel."

Deel artikel: