NOS Wielrennen

Tour-directeur Prudhomme prijst hartstocht in Utrecht

Prudhomme prijst de hartstocht in Utrecht

Vier dagen voor de start van de Tour de France in Utrecht heeft Christian Prudhomme nog maar eens onderstreept dat hij blij is met zijn keuze om de koers dit jaar in de Domstad te laten starten. De Tour-directeur deed dat dinsdagmiddag in het oude postkantoor op de Neude in Utrecht, dezer dagen omgetoverd tot Hôtel Héroique.

"Waarom Utrecht, waarom Nederland? Omdat Nederland hét fietsland is. Omdat fietsen voor jullie iets heel normaals is. Het is een manier van leven. En Utrecht is een echte fietsstad. Je wordt overdonderd door 't aantal fietsen dat je hier ziet", zei Prudhomme.

Hartstocht is belangrijk

"Utrecht was al sinds 2002 bezig de Tour hierheen te halen en was een goeie kandidaat. Toen wij eerder voor Rotterdam kozen, was Utrecht ook een geweldige kandidaat. Daarom zijn we vijf jaar later alweer terug. Dat is snel."

"Als ik zie hoe goed de renners het hier hebben, ben ik blij met onze keuze. De hartstocht is belangrijk. Die is essentieel. Als we met de Tour naar het buitenland gaan, vragen de Fransen: waarom? Maar als ze zien hoe hartstochtelijk men hier het fietsen en de Tour beleeft... Als de Tour naar het buitenland gaat, willen we die hartstocht. We willen landen met wielergeschiedenis. Landen die de sport hebben gevormd. Landen met mooie kampioenen en koersen."

Politie en veiligheid

Mooie woorden van de Tour-directeur, maar er zijn ook punten van zorg. Zoals de veiligheid, de dreigende politie-acties en de weersverwachting. Prudhomme probeert iedereen gerust te stellen: "Er is over de gehele linie meer aandacht voor veiligheid. Niet alleen wat betreft de Tour. Dan heb ik het wel over Frankrijk. De autoriteiten hebben hun maatregelen aangescherpt. Wij voegen ons naar hun eisen. Veel meer wil ik niet zeggen, want wat dat betreft is het beter om weinig te zeggen."

Ook over de cao-acties van de politie, die de start van de tweede Tour-etappe wil vertragen, wil Prudhomme niet veel kwijt: "Er lopen onderhandelingen tussen de autoriteiten en de politie. En wij houden nauw contact met de autoriteiten in Utrecht en Rotterdam. We volgen alles nauwgezet."

Tips van de Tour-directeur

En dan de hitte: als de weersverwachtingen kloppen, kan de temperatuur in Utrecht zaterdag oplopen tot een verzengende 37 graden. De Tour-directeur geeft advies: "De mensen moeten daarop anticiperen met hoofdbedekking en ze moeten veel water drinken. Utrecht is 'n grote stad. Het is niet moeilijk om hier water te vinden."

"Een Grand Départ in de hitte is voor ons bekend terrein. Op Corsica was het heet en in de Vendée was 't nog warmer. Ik zie de zon als een mooie kans. Die geeft de start van de Tour iets feestelijks. Maar je moet wel je maatregelen treffen tegen de zon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl