Fietsers op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland
NOS NieuwsAangepast

De Tour door Zeeland: een stuk goedkoper dan Utrecht

  • Colette van Nunen

    Verslaggever

  • Colette van Nunen

    Verslaggever

Door verslaggever Colette van Nunen

Vergeleken met Utrecht viert Zeeland komend weekend een bescheiden feestje bij de Tour de France. De kosten voor Zeeland, waar de tweede etappe zondag eindigt op Neeltje Jans, zijn 'maar' 1 miljoen euro. En dan wordt het grootste deel betaald door sponsors.

Ter vergelijking: Utrecht geeft 15 miljoen euro uit aan de Grand Départ. Zaterdag begint de Tour er met een tijdrit. Het belooft een enorm feest te worden. De koning komt kijken en de stad verwacht 800.000 bezoekers.

Een dag later finisht de Tour op de Oosterscheldekering in Zeeland. Daar kunnen maximaal 25.000 bezoekers komen kijken. Zeeland moest een half miljoen euro betalen aan de Tour-organisatie om de finish te krijgen.

400 euro

Gedeputeerde Ben de Reu vond dat hij dat niet van belastinggeld kon betalen. Daarom riep hij het bedrijfsleven bij elkaar. Voor 400 euro per kaartje zitten sponsors zondag op de tribune bij de finish.

"Veel geld, maar daar krijgen ze een fantastische dag voor", zegt marketeer Perry Kentin. "Deze sponsors krijgen een dag lang vermaak in het attractiepark op Neeltje Jans. Ze maken een boottochtje, krijgen oesters, mosselen en Zeeuwse wijn en natuurlijk een plek op de tribune."

Tweede etappe eindigt ‘op zee’

De finish van de etappe, die van Utrecht via Rotterdam naar Zeeland voert, is zondag rond 17.30 uur midden op de Oosterscheldekering. Drie keer rijdt het peloton over een smalle strook in het water: de Haringvlietdam, de Brouwersdam en de Oosterscheldekering. Het zal lijken alsof de renners over water rijden.

Het wordt een prachtig gezicht, verwacht gedeputeerde De Reu. "De verwachting is dat het prachtig weer wordt, 22 graden en windkracht 5. Dan moet je in een waaier rijden en dat is lastig voor de Zuid-Europeanen en Amerikanen, dus dan kunnen de Nederlanders zich laten zien. Dat wordt genieten voor de liefhebbers."

Meer dan 25.000 bezoekers toestaan is niet veilig op zo'n klein oppervlak. Hoewel dat in het niet valt bij het aantal bezoekers in Utrecht, denkt marketeer Kentin dat Zeeland meer indruk zal maken. "Zondagavond, na twee dagen Tour in Nederland, zal de wereld vooral het beeld van Zeeland onthouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl