Laurens ten Dam
NOS Wielrennen

Ten Dam over de Tour: mijn best doen en we zien het wel

Na een tegenvallend voorjaar begint Laurens ten Dam langzaam weer in vorm te komen. In de Ronde van Zwitserland ging het nog niet naar wens, maar de benen worden steeds sterker.

Al mist hij het zelfvertrouwen waarmee hij de afgelopen twee edities van de Tour de France in ging, ook dit jaar rekent hij op een goed klassement "Ik heb wel het vertrouwen dat ik na drie goede jaren ook dit jaar mee kan met de besten", zegt Ten Dam. "De laatste drie jaar ging het goed in Vuelta, Tour en Giro. Het zal dit jaar ook wel lukken."

"Er zijn veel zware bergetappes en ik hoop me daar te kunnen onderscheiden", aldus Ten Dam. "Voor het klassement tellen zoveel punten mee. Dat is vorig jaar en het jaar daarvoor gelukt. Ik ga dit jaar mijn best doen en we zien het wel."

Redelijke benen

Ten Dam had goede redenen voor zijn naar eigen zeggen matige voorjaar. "In Californië was ik redelijk, in Catalonië brak ik een paar ribben en in de Ruta del Sol werd ik ziek. Het voorjaar is niet geworden wat ik ervan gehoopt had"

Ondertussen gaat het een stuk beter met Ten Dam. Na een hoogtestage in de VS ("goed getraind, redelijk ontspannen en goede mensen om me heen"), reed hij de Ronde van Zwitserland. Ten Dam is daar redelijk tevreden over. "Ik kwam met moraal uit Amerika en reed daarna Zwitserland. Daar had ik redelijke benen, maar het was nog niet wat ik wil."

Andere ploegen, toch 'Bau en Lau'?

Dat hij zijn maatje Bauke Mollema moet missen, doet Ten Dam minder dan men zou verwachten. "We hebben twee jaar lang de mensen vermaakt. Misschien dat Bau en Lau toch weer vooraan rijden dit jaar, maar dan wel voor verschillende ploegen."

Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de Tour van 2013

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl