Robert Gesink
NOS Wielrennen

Gesink wil toptien rijden in Tour

Robert Gesink heeft in 2015 nog maar 23 wedstrijddagen in de benen. Twee weken voor de start van de Tour de France is het dan ook gissen naar de kansen van Gesink op een goed klassement.

Op weg naar de Tourstart in Utrecht, rijdt Gesink deze week de Ronde van Zwitserland. Hij had vol verwachting uitgekeken naar de koninginnenrit, maar de klim naar de Rettenbachgletsjer leverde woensdag geen topklassering op voor Gesink. Hij werd zestiende, op 2.27 van ritwinnaar Thibaut Pinot.

"Zo'n klim liegt natuurlijk niet. Het is bijna drie kwartier volle bak", blikt Gesink terug. "Aan het begin ging het hard en daar had ik wat moeite mee. Later vond ik mijn tempo heel goed." Wat dat betekent voor zijn Tour, weet ook Gesink niet. "Het zegt veel over deze klim, maar verder heel weinig."

Tegenslagen

Het is niet verwonderlijk dat Gesink niet goed weet waar hij staat. Zijn loopbaan is er toch al een die getekend wordt door tegenslag en pech. En het afgelopen jaar is uitzonderlijk zwaar geweest voor de Achterhoeker.

Hij ging in het voorjaar van 2014 onder het mes wegens hartritmestoornissen, stapte in september af in de Ronde van Spanje toen er complicaties in de zwangerschap van zijn vrouw optraden en verliet afgelopen februari de Ronde van de Algarve omdat zijn pasgeboren zoontje ernstig ziek was.

Stappen zetten

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, raakte hij daarna geblesseerd aan zijn knie. Hij keerde in april weer terug in de Waalse Pijl en reed daarna de Ronde van Romandië en de Ronde van Californië.

In de Verenigde Staten werd hij vijfde in het algemeen klassement. "Niet speciaal, maar wel goed. Hier hoopte ik de volgende stap te zetten. Tot nu toe gaat het denk ik goed, maar niet meer dan dat."

'Ik ben best een goede renner'

Het verrast Gesink niet dat hij zo snel weer zijn beste vorm benadert. "Ik werk hard in trainingen en probeer daar al een hoog niveau neer te zetten. Ik denk ook dat ik best een goede wielrenner ben, dus ik begin al met een redelijk niveau."

Daarom is Gesink nog niet tevreden. "Ik kom natuurlijk van ver, met weinig koersritme in de benen. Maar er moet nog wel wat bij als ik in de Tour de France voor de toptien wil meerijden."

En dat is ondanks alle ellende nog steeds het doel. "Ik ben een keer vierde geweest in de Tour en lichamelijk ben ik in orde", zegt Gesink. "Ik voel me goed en vind het leuk om te doen. Ik kijk uit naar de Tour."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl