NOS Sport

Hockeyvrouwen kijken naar toekomst, mét Annan

Terwijl in een strandtent in Scheveningen een 'zilveren' feestje aan de gang is, wordt er op het terras alweer gesproken over de toekomst van de Nederlandse hockeysters. Er klonk na de verloren olympische finale kritiek op de betrokkenheid van bondscoach Alyson Annan bij de ploeg en er werd zelfs getwijfeld aan haar positie bij Oranje.

De teleurstelling was groot na de nederlaag tegen Groot-Brittannië. Maar in Scheveningen wordt alles van de positieve kant benaderd. Volgens KNHB-bestuurslid Marjolein Bolhuis-Eijsvogel is dit een zilveren medaille waarvoor men diep respect moet hebben. En eentje met potentie.

"Natuurlijk hebben ze zichzelf niet beloond. Maar er is nu ook wat te winnen voor de toekomst. Voor de generatie die blijft spelen in het Nederlands team en voor Alyson. Dus ik denk echt wel dat ze vol spirit door kunnen gaan richting Tokio", zegt Bolhuis.

KNHB ziet toekomst met Annan: vol spirit door

Een toekomst met Alyson, zo ziet Bolhuis-Eijsvogel het dus voor zich. Ook Maartje Paumen is positief over de periode waarin de Australische aan het roer stond bij Oranje. "De weg die wij zijn ingeslagen, is een heel goede geweest. We zijn heel erg vooruit gegaan en hebben heel veel stappen gemaakt als ploeg", vindt de aanvoerster.

"We hebben zware periodes gehad", zegt Paumen, daarmee wijzend op twee coachwissels en vier verloren toernooien. "Als je dan ziet hoe we hebben gespeeld in Rio, mag je daar best trots op zijn."

De bond koos ervoor om Max Caldas na het WK in 2014 over te plaatsen naar de kwakkelende Nederlandse mannenploeg. Sjoerd Marijne werd zijn opvolger bij de vrouwen. Het klikte echter niet met een aantal speelsters en er werd niet meer gewonnen op de belangrijke momenten. Hij moest het veld ruimen. Annan nam tien maanden voor de Spelen het stokje over.

Het beeld dat het meest is blijven hangen van het olympische hockeytoernooi, is de black-out van Annan. "Het is klaar, Al. We hebben shout-outs", zeiden de speelsters voor het oog van de camera's tegen hun coach, die zelf in de veronderstelling was dat er nog een kwart gespeeld moest worden.

Het incident zou volgens hockeyvolgers een teken zijn dat de bondscoach te veel buiten de ploeg stond en de speelsters op zichzelf waren aangewezen.

Paumen prijst juist het teamgevoel van de hockeysters. Of Annan daar onderdeel van is, is niet helemaal duidelijk, maar de mentale weerbaarheid vormt een stevige basis voor de komende jaren. "Ik denk dat we op deze voet verder moeten. Ook mentaal gaat het goed. We zijn als groep weer hecht aan het worden. Zo moeten we door," aldus Paumen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl