NOS Sport

Rio 2016 in elf grappige momenten

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro leverden prachtige sportprestaties op en tranen van geluk en van verdriet. Maar er waren ook genoeg grappige momenten. Van strippende worsteltrainers en een Chinese badmuts tot een tierende Ier en Maartje Paumen onder de sproeier.

De Amerikaanse marathonloper Meb Keflezighi, tijdens de Spelen van Athene nog goed voor zilver, kon in Rio geen potten breken. Maar hij was wel goed voor de meest originele finish.

De Britse hoogspringer Robert Grabarz wist tot zijn grote vreugde bij zijn eerste poging in Rio meteen over 2,33 meter te springen. Of toch niet?

"Wat een prestatie! En de man die verantwoordelijk is voor het succes staat hier!" Dat zei een NBC-commentator over Shane Tusup, de trainer en echtgenoot van zwemster Katinka Hosszú, nadat de Hongaarse het wereldrecord op de 400 meter wisselslag had verpulverd. Het kwam de commentator op veel kritiek te staan. Maar eerlijk is eerlijk: ook Tusup leverde tijdens de race een topprestatie.

Coach Hosszú leeft intens mee langs de kant

De Cubaanse worstellegende Mijaín López heeft eveneens een coach die meeleeft. Nadat López voor de derde keer in zijn carrière olympisch goud heeft veroverd, vliegt zijn trainer hem enthousiast in de armen. López reageert met een onvervalste body slam.

Het worsteltoernooi in Rio was goed voor meer curieuze momenten. Zo waren de trainers van Mandakhnaran Ganzorig uit Mongolië zo boos dat hun pupil op het laatste moment de wedstrijd om brons verloor, dat ze hun kleren uittrokken voor de jury.

Olympisch kampioen Sun Yang worstelde in het zwembad met zijn badmuts. Na zijn gouden race op de 200 meter vrije slag wil de Chinees zijn muts in het publiek gooien. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk.

De prijs voor de sporter die het beste stoom kan afblazen na de wedstrijd gaat naar de Ierse bokser Michael Conlan. De bantambokser verloor in de kwartfinales en haalde vervolgens zonder slag of stoot uit naar alles en iedereen.

Na afloop van het teleurstellende gelijkspel van de hockeysters tegen Nieuw-Zeeland (1-1) wilde Maartje Paumen ook wel wat stoom afblazen. De aanvoerster koelde echter vanzelf al af door een sproeier.

Misschien wel het grappigste moment van de Spelen: Bradley Wiggins won goud met de Britse achtervolgingsploeg en doet tijdens het volkslied zijn naam als grappenmaker eer aan.

Wiggins steekt tong uit bij podiumceremonie

Misschien wel het schattigste moment van de Spelen: de Chinese synchroonspringer Qin Kai, winnaar van brons, verrast schoonspringster He Zi, winnares van zilver, met een huwelijksaanzoek. Met een gouden ring?

Volgens atletiekanalyticus Gregory Sedoc was dit het meest inspirerende moment van de Spelen: in de series van de 5.000 meter komen de Amerikaanse Abbey d'Agostino en Nikki Hamblin uit Nieuw-Zeeland samen ten val. Het levert hun een nieuwe vriendschap op.

Atlete stopt om concurrente te helpen na valpartij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl