Een man ruimt spullen op in het olympische park
NOS Nieuws

'Einde Spelen begin van harde realiteit voor Brazilië'

Twee weken lang waren de ogen van de wereld gericht op de Olympische Spelen, op Brazilië, op Rio de Janeiro. Grote problemen bleven uit en veel Brazilianen kijken tevreden terug, zegt correspondent Marc Bessems. Maar het land is in crisis, en nu de Spelen voorbij zijn, gaat Brazilië weer terug naar die "harde realiteit".

De economische en politieke crisis waar het land in verkeert, verdween tijdens het sportevenement naar de achtergrond. Maar dat was slechts tijdelijk, zegt Bessems. "Alles draaide om de Spelen. Maar er is een politieke crisis, en die gaat gewoon verder. Donderdag al, want dan wordt de afzettingsprocedure tegen de geschorste president Rousseff afgerond."

En daarnaast is er dus nog de economische crisis. Neem de staat Rio de Janeiro, zegt Bessems, met een financiële crisis van formaat. "Die kan de salarissen van ambtenaren niet meer betalen. Daarbij horen ook, niet onbelangrijk, politieagenten."

Dat geeft onrust, omdat de Brazilianen zich zorgen maken over de veiligheid, zegt hij. "De militairen die hier voor de Spelen zaten, blijven nog even voor de Paralympische Spelen van 7 tot en met 18 september en de verkiezingen. Maar daarna is het echt voorbij. Mensen zijn bang voor de toekomst."

Er is weer zelfvertrouwen bij veel Brazilianen.

Correspondent Marc Bessems

Over de Spelen zijn de Brazilianen over het algemeen tevreden, soms zelfs opgelucht, zegt Bessems. "In aanloop naar het evenement was er een peiling. Daaruit bleek dat mensen dachten: komt het allemaal wel goed? Nou, het is goed gegaan. Net als bij het WK voetbal van 2014 liet Brazilië zien dat het land in staat is zo'n groot evenement te organiseren."

Dat betekent niet dat iedereen laaiend enthousiast is. Veel mensen kijken met gemengde gevoelens terug. "Die zijn er nog steeds van overtuigd dat Brazilië zo'n groot evenement niet had moeten organiseren. Want het geld dat is uitgegeven, had veel beter aan nuttige dingen als onderwijs en zorg kunnen worden besteed, zeggen zij."

Niet alle Brazilianen zijn laaiend enthousiast over Spelen

Wat de Spelen Brazilië opleveren, is volgens hem nog niet te zeggen. "Wat het al wel heeft opgeleverd: er is weer zelfvertrouwen bij veel Brazilianen. Ze hebben gezien dat het goed ging, dat ze het kunnen. Wat er verder aan overgehouden wordt, moeten we nog even afwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl