De Nederlandse medaillewinnaars tonen hun plakken in het atletendorp tijdens de Olympische Spelen van Rio
NOS Nieuws

Een week huldigen: gemeenten halen olympische helden in huis

Acht keer goud, zeven keer zilver en vier keer brons; dat is wat de Nederlandse olympiërs mee naar huis nemen. Terwijl zij rustig richting Nederland gaan, is het thuisfront van de sporters druk in de weer om hun helden te huldigen.

Morgen is de officiële huldiging door sportkoepel NOC*NSF en woensdag gaan de olympiërs naar de koning, maar klaar zijn de sporters dan nog niet. Hier een greep uit de festiviteiten die door het land worden georganiseerd.

Zo heeft Eerbeek alles uit de kast getrokken om baanwielrenster Elis Ligtlee (goud op het onderdeel keirin) binnen te halen. "We hebben de koppen bij elkaar gestoken voor een passende huldiging voor 'onze Elis'," zegt Gert-Jan van Dijk van de gemeente Brummen. Op het centrale plein hangen overal posters en 800 meter aan slingers versieren het straatbeeld. Daarnaast heeft Eerbeek speciale medailles ontworpen en geprint, zodat het hele dorp meedeelt in de medaillevreugde van Ligtlee.

Het eerste Nederlandse goud in Rio werd behaald door Anna van der Breggen, maar waar dat nu gevierd moet worden was nog even onzeker. Van der Breggen woont namelijk in Zwolle, maar staat daar nog niet ingeschreven.

Officieel is de wielrenster nog Hasseltse en daar wordt donderdag 25 augustus dan ook het podium voor haar opgetuigd. "Het ging ons erom wat Anna zelf wil," zegt een woordvoerder van de gemeente Zwolle. "Daarom is het Hasselt geworden, maar wij zijn natuurlijk ook heel trots."

Het noorden van het land maakt zich op voor de thuiskomst van Marit Bouwmeester, de zeilster die goud haalde in de Laser Radial-klasse. Komende zaterdag, 27 augustus, wordt Bouwmeester met een boot naar de jachthaven van haar geboortedorp Warten gevaren, begeleid door een tiental kinderen in kleine optimistjes. "En daarna maken we er een groot feest van, want dat kunnen we hier heel goed," zegt Jeltsje Lieuwes van Bouwmeester Sailing.

Marit Bouwmeester en Ferry Weertman maken een selfie tijdens hun huldiging in het Holland House

Zondag rukt heel Texel uit voor een waar strandfeest voor surfer Dorian van Rijsselberghe. De gemeente Texel, de Dorian Foundation en Paal 17 organiseren samen een huldiging in 'Braziliaanse sferen'. Een deel van de huldiging is besloten, maar bij het gedeelte op het strand is iedereen welkom.

"En we verwachten heel veel mensen," zegt Muriëlle Bergman van de gemeente Texel. "Vier jaar geleden was het al druk, maar nu heeft hij voor de tweede keer goud. Het wordt daarnaast heel warm, dus mensen hebben wel zin in een feestje."

Niet alle sporters krijgen overigens een eigen huldiging. Zo heeft Tom Dumoulin aangegeven geen behoefte te hebben aan extra aandacht, en daarom organiseert de gemeente Maastricht dan ook niks.

Meer huldigingen

Olympiër(s)DatumLocatie
Hockeyvrouwen24 augustusScheveningen
Sanne Wevers26 augustusOldenzaal
Holland Acht27 augustusRotterdam
Roeisters Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Jansen en Carline Bouw27 augustusRotterdam
Roeisters Ilse Paulis en Maaike Head27 augustusRotterdam
Dafne Schippers4 septemberUtrecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl