NOS Sport

Schurter olympisch kampioen mountainbike

Nino Schurter is olympisch kampioen op de mountainbike geworden. De Zwitser, die in Londen het goud nog aan Jaroslav Kulhavy moest laten, verwees dit keer de Tsjech naar de tweede podiumplaats.

In een spannend gevecht om het brons bleef de Spanjaard Carlos Coloma de Fransman Maxime Marotte voor.

Na drie van de zes ronden van 4,85 kilometer was er al een flinke tekening in het 49 renners tellende deelnemersveld. Aan kop reden Kulhavy en Schurter en ongeveer anderhalve minuut daarachter reden Coloma en Marotte.

In de vijfde en voorlaatste ronde gaf vijfvoudig wereldkampioen Schurter gas en Kulhavy had er geen antwoord op.

Van Houts stapt al vroeg af

Voor Rudi van Houts liep de olympische wedstrijd uit op een deceptie. De Brabander ging al na twintig minuten hard onderuit en moest de strijd staken wegens een defect aan zijn schakelmechanisme.

De 32-jarige Van Houts deed voor de derde keer mee aan de Spelen. Vier jaar geleden in Londen werd hij zeventiende en acht jaar geleden in Peking 34ste.

"Het zat echt vanaf het begin tegen", zei Van Hout. "Ik moest de hele klim met een lekke band de berg op en bij de afdaling ging ik over de kop. Toen was het gedaan." Het zijn waarschijnlijk zijn laatste Spelen, concludeerde hij na afloop. "Ik merk wel dat het steeds moeilijker wordt, dus vier jaar is nog veel. Dat is jammer."

Geen hoofdrol voor Sagan

Ook Peter Sagan (in 2008 wereldkampioen mountainbike bij de junioren) kreeg met tegenslag te maken. De wereldkampioen op de weg geloofde niet in zijn kansen in de wegwedstrijd en schreef zich daarom in voor het mountainbike.

Sagan startte van de laatste plaats, schoof razendsnel op naar de derde positie, maar een hoofdrol was niet voor hem weggelegd na materiaalpech en een val.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl