NOS Nieuws

Feestende Brazilianen: de kampioen is terug!

Schreeuwend van vreugde vierden Brazilianen afgelopen nacht feest rondom het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. Het eerste olympische goud ooit voor de nationale voetbalploeg en - nog veel belangrijker - voor eigen publiek revanche voor de grootste vernedering ooit.

"De kampioen is terug", klonk het luidkeels op straat. Gehuld in de nationale kleuren, groen en geel, sprongen Brazilianen elkaar in de armen. Het was het feest dat ze twee jaar geleden door Duitsland door de neus werd geboord.

'Vergeten, nooit'

Tijdens de halve finale van het WK in eigen land werd toen met 7-1 verloren van die Mannschaft. Nog nooit werd Brazilië met zulke overdonderende cijfers verslagen. "Zijn jullie dat nu te boven", vroeg NOS-correspondent Marc Bessems. "Vergeten zullen we dat nooit", antwoordde een fan. Vervolgens riep hij opzwepend: "Maar er valt nu wat te vieren!"

Gouden medaille is een eerbetoon aan voetbalheld Pelé

Opvallend is dat vooral aartsrivaal Argentinië het moet ontgelden in de feestliederen, terwijl dat land al in de voorronde werd uitgeschakeld. "Suck it, Argentinië", en "Duizend goals voor Pelé, Maradona is een cokesnuiver!"

De echte aartsrivaal

De fans hemelen hun grootste voetbalvedette ooit, Pelé, op en nemen het voetbalicoon van de aartsrivaal, Maradona, op de hak. Bessems: "Weten jullie wel dat jullie van Duitsland hebben gewonnen, niet van Argentinië?"

"Ze moeten snappen dat Pelé altijd groter zal zijn dan Maradona", schreeuwde een feestvierder trots. "Voordat ze onze titels evenaren ben ik de pijp uit en zijn mijn kleinkinderen gestorven." De rivaliteit tussen de buurlanden zit schijnbaar dieper dan die met Duitsland ooit zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl