NOS Sport

Waterpoloërs Servië verslaan aartsrivaal in olympische finale

De Servische waterpoloërs hebben in Rio voor het eerst de olympische titel veroverd. In de finale werd aartsrivaal en titelhouder Kroatië met 11-7 (3-2, 3-1, 3-2, 2-2) op een ruime nederlaag getrakteerd.

Europees en wereldkampioen Servië ging als favoriet naar Rio en maakte die rol met verve waar. Waar Kroatië de vele manmeersituaties niet uit kon buiten, sloeg Servië keer op keer toe als er een Kroaat met een tijdstraf aan de kant zat.

Aan de hand van uitblinker Dusan Mandic, die de ene na de andere prachtige treffer op zijn naam bracht, werd de voorsprong gestaag uitgebouwd. Na twee keer brons pakte Servië eindelijk goud.

Italianen pakken brons

De Italiaanse waterpoloërs werden in Rio derde. In de strijd om brons werd Montenegro met 12-10 (2-1, 3-3, 4-3, 3-3) geklopt. Italië nam daarmee revanche voor de verloren kwartfinale op het WK in januari. Montenegro eindigde voor de derde keer op rij als vierde.

Matteo Aicardi en Alessandro Velotto vieren de bronzen medaille

Italië (zilver in 2012) begon goed aan de wedstrijd en kwam snel op een 2-0 voorsprong. Montenegro kwam nog wel op 2-2, maar bij 7-5 had Italië opnieuw een gaatje van twee punten. In de slotminuut van de derde periode (bij 9-7) strandden drie Montenegrijnse pogingen op de paal of lat.

Bij 11-8 in het vierde kwart had Italië het beslissende gat geslagen. Montenegro knokte zich nog naar 11-10, waarna Matteo Aicardi het duel besliste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl