Jenny Rissveds viert haar olympische mountainbikezege in Rio
NOS Sport

Mountainbikegoud voor Rissveds; vijftiende plaats Terpstra

Jenny Rissveds is in Rio de Janeiro olympisch kampioen mountainbiken geworden. De pas 22-jarige Zweedse wist zich in de zesde en laatste ronde (van elk bijna vijf kilometer) te verlossen van de medevluchter Maja Wloszczowska uit Polen, die op 37 seconden met zilver genoegen moest nemen.

Rissveds leek al ronden lang de sterkste op het fraaie parcours vol rotspartijen, bochten, heuvels en stoffige paadjes. Wloszczowska slaagde er als enige in lang aan te klampen, maar moest zich direct gewonnen geven na Rissveds verschroeiende versnelling kort na de laatste doorkomst.

De tien jaar oudere Wloszczowska greep voor de tweede keer naast de titel. Acht jaar geleden werd ze in Peking ook al tweede.

Catharine Prendel uit Canada ging met de bronzen medaille aan de haal. Ze bleef in de laatste meters net uit de greep van haar landgenote Emily Batty. Het duo had een kleine anderhalve minuut achterstand op de winnares.

Anne Terpstra, die pas kort voor de Spelen kreeg te horen dat ze van de partij mocht zijn in Brazilië, eindigde op 6.18 als vijftiende.

De viervoudig Nederlandse kampioen was elfde geworden op de EK, waar voor een ticket naar Rio een plaats in de toptien was vereist. Maar toen een Russin uit die toptien betrapt werd op het gebruik van een dopingmiddel, schoof Terpstra een plaatsje op en mocht ze alsnog haar olympisch debuut maken.

Voor Annika Langvad liep de wedstrijd uit op een grote deceptie. De Deense, nummer één van de wereldranglijst en regerend wereldkampioene, kon haar favorietenrol niet waarmaken. Ze reed in de openingsfase nog wel voorin, maar eindigde net buiten de toptien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl