Reshmie Oogink met haar broer en coach Michael Oogink
NOS Sport

Oogink en Oogink samen op jacht naar goud

Dolgelukkig begint taekwondoka Reshmie Oogink (+67 kg) vanmiddag aan haar eerste Olympische Spelen. Met broer Michael aan haar zijde als coach maakt ze een goede kans op eremetaal. Het moet de ultieme revanche worden voor iedereen die dacht het beter te weten voor Reshmie. Ze baant haar eigen weg.

Daarin ziet ze zich voor de volle honderd procent gesteund worden door haar broer, tevens oud-taekwondoka. Zijn steun is belangrijk voor de 26-jarige Reshmie. "We hebben een speciale band en kunnen elkaar alles zeggen wat we willen."

"Michael zegt waar het op staat. We discussiëren vaak, bijna altijd taekwondo-gerelateerd, maar na vijf minuten zijn we die discussies alweer vergeten. We zijn er voor elkaar, in goede en in slechte tijden."

Hiërarchie

Dat is wel eens totaal anders geweest voor Reshmie. In de tijd dat de taekwondobond nog samenwerkte met NOC*NSF, voor de Spelen van Londen in 2012, zwaaide de Koreaanse bondscoach Soung Dae Jung de scepter. Reshmie: "Met hem kon ik absoluut niet door één deur."

Ik dacht 'what the fuck, hoezo staat hij boven de rest?'

Reshmie Oogink over haar voormalige Koreaanse bondscoach

"Wij begrepen elkaar gewoon niet. Door zijn werkwijze veranderde ik in een persoon die ik niet wilde zijn. Maar ja, tegenstribbelen naar een Koreaan… dat helpt niet echt. Als ik niet deed wat hij zegt, was ik arrogant en eigenwijs. Ik dacht 'what the fuck, hoezo staat hij boven de rest?'. Je moet het samen doen, maar in zijn ogen was alles fout en negatief."

'Flikker op, ik ben er klaar mee'

Door de situatie stond Reshmie op het punt te stoppen met taekwondo. "De bom was geëxplodeerd, ik was het helemaal zat. Er was nog één gesprek, maar daarin haalde hij mij door het slijk. Toen zei ik: 'Flikker op, ik ben er klaar mee.'"

Reshmie Oogink (r)

Desondanks is die periode onder Soung wel belangrijk geweest voor haar carrière. "Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik ben denk ik wel een van de koppigste topsporters van Nederland. Dat zit ook in mijn spel. Als ik iets vind, moet je echt van Gods huize komen om dat te veranderen."

Eigen plan

Reshmie brak met de Koreaanse bondscoach. De Cubaan Nelson Saenz Miller werd de nieuwe bondscoach en later, toen de samenwerking tussen de taekwondobond en NOC*NSF werd beëindigd, ging ze trainen onder de hoede van oud-taekwondoka Thijs Oude Luttikhuis. Twee coaches met wie Reshmie wél een klik had.

Met beiden werkte ze succesvol, maar om diverse redenen konden zij Reshmie niet blijven coachen. Michael kent zijn zusje door en door en was de logische opvolger. Het resulteerde bij zijn debuut als coach in een gouden medaille op de World Grand Prix in Mexico. Reshmie: "Hij heeft heel veel dingen opgeofferd, zoals zijn vrije tijd en deels zijn werk, dus voor hem loop ik net een stukje harder."

Alle opofferingen, van zowel Michael als Reshmie, moeten nu resulteren in een prachtige prestatie in Rio, zodat de taekwondoka een lange neus kan trekken naar zij die dachten beter te weten. "Ik ben er klaar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl