Dit gebeurde er vannacht in Rio

Mocht er nog iemand twijfelen aan de status van Usain Bolt als grootste sprinter uit de atletiekgeschiedenis, dan heeft de 29-jarige Jamaicaan afgelopen nacht de laatste twijfels ondubbelzinnig weggenomen. Door met de estafetteploeg van zijn land het goud op de 4x100 meter te veroveren, volbracht Bolt een drievoudige olympische trilogie die uniek is in de atletiekhistorie.

In vervolg op zijn olympische optredens in 2008 in Peking en in 2012 in Londen wist Bolt in Rio de Janeiro naar het goud te lopen op de 100 meter, 200 meter en 4x100 meter estafette. De eindspurt waarmee hij vannacht het Jamaicaanse kwartet aan de zege hielp, was eens te meer een illustratie van zijn ongeëvenaarde talent.

Bolt, die heeft aangekondigd na de WK van volgend jaar een punt te zetten achter zijn carrière, vatte alle statistieken treffend in een zin samen. "Ik ben zonder twijfel de beste atleet ooit. Ik ben onsterfelijk", zei hij tegen NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg.

In de (bijna dagelijkse) Bolt-show oogden alle andere atletieknummers bijkans als programmavulling, maar dat weerhield de acteurs er niet van enkele opvallende prestaties te noteren. Zo snelde de Keniaanse Cheruiyot in een spectaculaire 5.000 meter naar de titel en liep Susan Kuijken naar de achtste plaats in een persoonlijk record (15.00,69).

Minder fortuinlijk was het Nederlandse estafettekwartet op de 4x400 meter. De missie van de vier Oranje-atletes eindigde al in de series, maar wel met een dik Nederlands record (3.26,98). Amerika deelde, zoals wel vaker, de lakens uit.

Als er door Nederland in de aanloop naar Rio op één gouden medaille was ingetekend, dan was dat toch wel bij het vrouwenhockey. En inderdaad, het team van bondscoach Alyson Annan wist, soms met prachtig combinatiespel dan weer met vechthockey, de weg naar de eindstrijd te vinden, waarna vrijdagavond tegen Groot-Brittannië de bekroning moest volgen met de derde olympische titel op rij.

Oranje speelde de beste wedstrijd van het toernooi, scoorde drie keer, had veruit het meeste balbezit, maar het was niet genoeg. De Nederlandse ambities strandden zoals wel vaker in het verleden op de Britse onverzettelijkheid. In de shoot-outs wist Nederland niet een keer het net te vinden.

"Het beste team heeft zilver", stelde Ellen Hoog bitter vast.

Dat de basketballers van Amerika wél goud gaan winnen in Rio lijdt volgens velen geen twijfel. Het Dream Team dient nog één hindernis te nemen, te weten Servië, dat vannacht in de halve finales afrekende met Australië.

Zelf wonnen de Amerikanen, veertienvoudig olympisch kampioen, in de halve finales plichtmatig, en in een vooral fysieke krachtmeting, van Spanje. Zondag 20.45 uur (Nederlandse tijd) staat de finale VS-Servië op het programma.

De Duitse voetbalsters hebben hun missie inmiddels volbracht. Goud dus.

Goud lonkt voor Brazilië bij het volleybal. Nadat vier jaar geleden de titel aan Rusland moest worden gelaten, namen de Brazilianen nu voor eigen publiek ongenadig revanche. Enkel Italië, dat de VS versloeg, kan de Braziliaanse volleybaldroom nog verstoren.

Frankrijk en Denemarken mogen het handbalgoud gaan betwisten. Beide landen sleepten hun ticket voor de finale voor de poorten van de hel weg. Frankrijk dwong Duitsland met 29-28 op de knieën, Denemarken wist zich met dezelfde cijfers ten koste van Polen voor het eerst voor de olympische eindstrijd te plaatsen.

Wie het voorbije etmaal spektakel wilde zien in Rio hoefde trouwens niet per se de zaal in, maar had ook een kaartje kunnen kopen voor het BMX-toernooi. In die rodeo van fietsende durfals presenteerden de Nederlanders zich brutaal en zelfverzekerd in de frontlinie, met uiteindelijk Jelle van Gorkom als vaandeldrager van de equipe.

In de finale stuurde Van Gorkom zijn fiets behendig door het razende pact naar een zilveren medaille. In Studio Olympic Park, waar hij te gast was op de bank bij presentator Henry Schut en Edith Bosch, nam hij de dag nog eens in vogelvlucht door.

En nagenieten in Studio Olympic Park mochten ook de beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer. Voortaan zullen zij in de naslagwerken worden vermeld als het eerste Nederlandse koppel dat een olympische medaille in het beachvolleybal wist te veroveren.

En aan het eind van een lange nacht leverde Rio ook nog een wijze les op: reken je nooit rijk voor de laatste seconde verstreken is. Vraag dat maar aan Lutalo Muhammad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl