NOS Sport

Bolt voltooit drievoudige trilogie

Usain Bolt heeft zijn missie volbracht. De 29-jarige Jamaicaan mag zich na zijn derde olympische titel in Rio de Janeiro en zijn negende gouden medaille in totaal de grootste sprinter uit de atletiekgeschiedenis noemen. Bolt voltooide zijn niet eerder vertoonde drievoudige trilogie met goud met Jamaica in de finale van de 4x100 meter.

In de finale startte Jamaica uit baan 4 voor de Amerikaanse ploeg, die als grootste concurrent werd gezien. Asafa Powell, Yohan Blake en Nickel Ashmeade brachten Jamaica in een winnende positie, hoewel de Japanners lang tegenspartelden.

Bolt maakte echter opnieuw het verschil. In zijn laatste olympische race liet hij de klok stoppen bij 37,27 seconden. Japan eindigde verrassend als tweede (37,60). De Amerikanen passeerden als derde de streep, maar werden even later gediskwalificeerd. Canada schoof door naar het brons.

Tokio?

Bolt genoot van de aandacht daarna. "Ik ben de beste atleet ooit. Ik heb alles bewezen; ik heb negen keer olympisch goud, bezit de wereldrecords." Teamgenoot Yohan Blake is overtuigd dat Bolt er over vier jaar in Tokio weer bij is. "Ik haal hem over mee te doen." Bolt moest erom lachten. "No way."

Bolt: ik ben de beste atleet ooit

Bij de vrouwen werd Allyson Felix de eerste atlete in de geschiedenis met vijf gouden olympische medailles in de atletieksport. Ze maakte deel uit van Amerikaanse sprintploeg die op de 4x100 meter superieur naar het goud liep.

Tianna Bartoletta, Allyson Felix, English Gardner en Tori Bowie slaagden er vanuit de lastige baan 1 in de titel te grijpen met een tijd van 41,01, de tweede tijd ooit. Ze waren vier jaar geleden in Londen sneller: 40,82. De laatste keer dat een ploeg uit baan 1 de olympische titel greep, was in 1972. Toen wonnen de Amerikaanse mannen.

Voor de Jamaicaanse Elaine Thompson betekende dat dus geen derde gouden plak na de 100 en 200 meter. De Jamaicanen konden in het geweld van de Amerikanen niet mee en finishten op de tweede plaats in 41,36. Het brons was voor Groot-Brittannië in 41,77.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl