NOS Sport

Keniaanse Cheruiyot regeert op 5.000 meter, Kuijken achtste

Vivian Cheruiyot heeft een einde gemaakt aan de Ethiopische hegemonie op de olympische 5.000 meter. De Keniaanse wist dankzij een flinke versnelling in de slotfase het goud voor zich op te eisen. In 2004, 2008 en 2012 ging de titel bij de vrouwen naar Ethiopië.

De Nederlandse Susan Kuijken besloot haar tweede finale, na de 10.000 meter, met een persoonlijk record van 15.00,69 op de achtste plaats. Na afloop reageerde de Nederlandse intens tevreden. "Een persoonlijk record, fantastisch, dat is goed", zei ze.

Ayana stort in

Almaz Ayana was de grote favoriete na haar weergaloze optreden op de 10.000 meter, waarop ze een week geleden het wereldrecord met liefst veertien seconden had bijgesteld tot 29.17,45. De Keniaanse concurrentie moest toen diep buigen. Cheruiyot eindigde in die race op ruime achterstand als tweede.

Die klassering leek voor haar op de 5.000 meter ook het hoogst haalbare, toen Ayana acht ronden voor het einde met een demarrage iedereen achterliet en een grote voorsprong pakte. Maar waar ze op de 10 kilometer geen krimp gaf, stortte ze nu in.

Cheruiyot, vier jaar geleden in Londen tweede, passeerde de koploopster en snelde vervolgens naar het goud. Haar landgenote Hellen Obiri pakte zelfs nog zilver voor de uitgeputte Ayana.

Cheruiyot zag op het scherm dat ze een gat had

Kuijken, veertiende op de 10.000 meter, liep een bekeken race. Ze ging niet mee met een versnelling van de Afrikaanse loopsters, maar verdeelde haar krachten goed. Het leverde haar de achtste plaats op in een persoonlijk record.

Even baalde ze dat ze net boven de grens van 15 minuten was gebleven. "Maar dit is goed. Op de Spelen gaat het niet om tijd. Mijn coach had me gezegd: je moet dapper zijn, maar niet dom."

Kuijken na achtste plaats: sta ik in de toptien?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl