NOS Sport

Springruiter Dubbeldam grijpt naast medaille

Jeroen Dubbeldam heeft op het individuele springtoernooi geen medaille kunnen pakken. Hij sprong met Zenith foutloos over alle hindernissen heen, maar bij de finish overschreed hij de tijd met twee honderdsten.

De titel ging na een barrage met zes ruiters naar Nick Skelton. De 58-jarige Brit, die in 2012 goud won in de landenwedstrijd, bleef foutloos en was iets sneller (42,82 om 43,35) dan de Zweed Peder Fredericson, die ook foutloos bleef. Eric Lamaze uit Canada won brons.

Na afloop was Dubbeldam ontgoocheld. "Hier ga ik nog lang over nadenken. Ik voelde de tijdsoverschrijding ook niet aankomen, meestal merk je het wel als je een beetje te langzaam te bent."

En dat in een race die verder foutloos verliep. "Hij sprong abnormaal, niks ging verkeerd maar je bent twee honderdsten te langzaam. Dit moet eerst maar even bezinken. Je bent hier niet om vierde of vijfde te worden. Je bent hier voor een medaille, en het liefst een gouden, maar dan had ik twee honderdsten sneller moeten zijn."

Voor Dubbeldam was het de laatste grote wedstrijd met het succespaard. Zenith, eigendom van Springpaarden Fonds Nederland, wordt in september geveild.

Maikel van der Vleuten had na zijn dure fout in de eerste omloop een wonder nodig voor een medaille, maar in de tweede omloop liet hij een balk vallen en overschreed de tijd. Van der Vleuten eindigde met een strafscore van negen punten als twintigste.

Harrie Smolders koos er na de eerste omloop (vier strafpunten) voor om zijn paard te sparen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl