NOS Sport

Dit gebeurde er vannacht in Rio

Een legende is hij al en goud heeft hij ook al genoeg, maar de honger van Usain Bolt naar roem en eremetaal is nog altijd niet gestild, zo bleek vannacht in Rio de Janeiro.

Met goud op de 200 meter volbracht de Jamaicaan als eerste atleet in de geschiedenis een olympische trilogie op de dubbele sprint, nadat hij eerder in de week ook al voor de derde opeenvolgende keer de titel op de 100 meter had opgeëist.

En in die grote Bolt-show deed zowaar ook Churandy Martina van zich spreken. De Nederlander betrad als outsider de finale, maar nadat het startschot had geklonken snelde hij zowaar in de richting van het podium. Achter Bolt en de Canadees Andre De Grasse (zilver) werd Martina vijfde, op 0,01 seconde van het brons.

Maar teleurgesteld? "Nee waarom? Er is niemand trotser dan ik", zei Martina.

Alvorens het de beurt was aan Bolt cum suis werden de schijnwerpers in het Olympisch Stadion van Rio echter nog een keer gericht op het supertrio van de 200 meter bij de vrouwen: Elaine Thompson, Dafne Schippers, Tori Bowie.

En dat de officials van het IOC op een andere uitslag hadden gerekend, mag voorzichtig worden afgeleid uit het feit dat koning Willem-Alexander was uitgenodigd de medailles uit te reiken. Het koninklijk eerbetoon leidde er in ieder geval toe dat Schippers het zilver met een glimlach in ontvangst nam.

Maar er werd meer goud verdeeld in het atletiekstadion vannacht. Ashton Eaton (tienkamp), Ryan Crouser (kogelstoten) en Dalilah Muhammad (400 meter horden) gaven de Verenigde Staten reden tot juichen, terwijl de Kroatische Sara Kolak bij het speerwerpen regeerde.

En dan konden de Nederlandse volleybalsters vannacht historie schrijven door de olympische finale te bereiken, iets wat de mannen twee keer eerder (zilver in 1992 en goud in 1996) in de geschiedenis al gelukt was. Het team van Giovanni Guidetti leek in de halve finale tegen China aanvankelijk goed op weg, maar in een zinderend duel waren het uiteindelijk de Chinese vrouwen die de deur naar de eindstrijd wisten te openen.

In de strijd om het brons moet Nederland het nu opnemen tegen de Verenigde Staten. En denk maar niet dat Oranje geknakt is na het verlies tegen China. "We gaan vol voor brons", zei Laura Dijkema.

Op het strand van de Copacabana mocht TeamNL wél een historisch feit vieren. Voor het eerst in de geschiedenis namelijk wist een Nederlands beachvolleybalduo een olympische medaille te veroveren, een eer die was weggelegd voor Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer. Zij keren met brons huiswaarts.

Met de zege op het Russische koppel Vjatsjeslav Kasilnikov/Konstantin Semenov spoelden de Nederlanders de bittere smaak die het verlies in de halve finales had nagelaten enigszins weg. "We zijn de halve finale niet vergeten, maar dit maakt ongelooflijk veel goed", zei Brouwer.

Dat in een nederlaag ook de grootheid van een sportman kan schuilen, bewees deze week Epke Zonderland. Dat hij dinsdag na zijn val van de rekstok de pijn en teleurstelling wegslikte en vervolgens onverstoorbaar zijn oefening, inclusief de riskante dubbele vluchtelementen, voltooide, leverde hem wereldwijd lof, bewondering en respect op.

In Studio Olympic Park keek Zonderland nog eens terug op dat moment. "Als ik mijn oefening gewoon had kunnen doen, was het waarschijnlijk goud geweest", stelde hij nuchter vast.

En ja, soms is de schoonheid - en de dramatiek - van de nederlaag het terugkijken meer dan waard. Dat geldt zeker voor de thriller donderdagavond waarin de Nederlandse handbalsters uiteindelijk ten onder gingen tegen Frankrijk. "We zullen dit even moeten verwerken", sprak bondscoach Henk Groener.

Omdat Rusland vannacht in de andere halve finale Noorwegen versloeg, duelleert Nederland zaterdag 16.30 uur met Noorwegen om het brons. Dat is een reprise van de WK-finale in december, toen de Scandinavische vrouwen aan het langste eind trokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl