NOS Sport

Handbalsters verliezen thriller en missen olympische finale

Het is de Nederlandse handbalsters bij hun debuut op de Olympische Spelen niet gelukt om tot de finale door te dringen. In een zinderende halve finale die pas in de slotseconden werd beslist moest Oranje uiteindelijk haar meerdere erkennen in Frankrijk: 24-23.

Nederland begon goed aan het duel en pakte een 5-3 voorsprong. Het wedstrijdbeeld verliep zoals de speelsters vooraf hadden voorspeld: de Fransen vertraagden het spel bij balbezit en Nederland moest het hebben van de snelle tegenaanval. Naarmate het duel vorderde, kwamen de fysiek sterke Fransen er meer aan te pas.

Ondanks een aantal reddingen van keepster Tess Wester pakte Frankrijk de leiding in de Arena do Futuro, waar opvallend vaak 'Holland, Holland' werd gescandeerd door de Nederlandse en Braziliaanse fans. Het leek erop dat zij alweer waren vergeten dat Oranje in de kwartfinales Brazilië uit het toernooi had geknikkerd.

Nederland speelde beter dan in het eerste groepsduel, dat met 18-14 verloren ging tegen Frankrijk. Toch keken de speelsters met rust opnieuw tegen een achterstand aan.

  • ANP
    Koning Willem-Alexander moedigt de handbalsters aan
  • ANP
    Henk Groener langs het veld met achter hem de Nederlandse bank
  • ANP
    Veel Nederlandse fans aanwezig bij de halve finale
  • AFP
    Drie Françaises azen op de bal van Laura van der Heijden

Onder aanvoering van de goed spelende Laura van der Heijden zocht Oranje naar de aansluiting. Er werd meer risico genomen: bij balbezit werd Wester zo nu en dan gewisseld voor een veldspeelster om voorin een overtal te creëren.

Dat plan leek aanvankelijk te lukken. Nederland kwam terug tot tot een achterstand van slechts één doelpunt. Ailly Luciano was dicht bij de gelijkmaker, maar haar inzet raakte de paal. De Fransen bleven vertragen en de tijd tikte weg.

In de allerlaatste seconden leek Oranje de stand gelijk te trekken, maar het schot van Lois Abbingh vloog via de keepster op de paal, waarna het eindsignaal klonk.

Tranen bij Nycke Groot na het verliezen van de halve finale

'Heel erg balen'

Abbingh reageerde na afloop gelaten: Dit is echt heel erg balen. Ik denk: gooi met alles wat ik heb op doel. Dat heb ik gedaan, maar mocht niet lukken. We hebben niet kunnen opbrengen, wat we tegen Brazilië wel hebben gekund."

Ploeggenote Snelder is trots op het vertoonde spel, maar is bedroefd om het resultaat. "We hadden af en toe onwijze pech in de afronding. Supergoed hoe we gevochten hebben, maar megazuur dat we verliezen. Maar we gaan nu sowieso voor brons."

Zaterdag, 16:30 uur

De ploeg wacht nu de strijd om het brons, zaterdagmiddag 16.30 uur Nederlandse tijd. De tegenstander daarin komt uit de andere halve finale tussen Noorwegen en Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl