NOS Sport

Kleinzoon Eddy Merckx jaagt met Argentinië op hockeygoud

Kleinzoon Merckx met Argentinië tegen België

Eddy Merckx won in zijn imposante wielercarrière alles wat los en vast zat, met vijf Tourzeges en drie wereldtitels als meest aansprekende hoogtepunten. Maar een olympische medaille ontbreekt op zijn palmares. Een 'smet' die door het nageslacht van de 71-jarige Belg inmiddels overtuigend is weggewerkt.

Zoonlief Axel fietste twaalf jaar geleden in Athene in de wegwedstrijd naar een bronzen plak en in Rio de Janeiro weet kleinzoon Luca ook al verzekerd van een medaille. Alleen de kleur is nog ongewis: wordt het zilver of zelfs goud?

Luca is anders dan zijn opa en oom geen wielrenner geworden. Hockey is zijn sport. Maar hij is ook anderszins een 'buitenbeentje' in de familie: de 22-jarige olympiër verdedigt in de mannenfinale van vandaag niet de kleuren van België, maar van Argentinië.

Droom van elke sportman

Door het huwelijk van zijn moeder Sabrina met Eduardo Masso, de Belgische oud-tennisser met Argentijnse roots, heeft Luca twee nationaliteiten. Hij doorliep alle jeugdelftallen van België, maar zicht op de Olympische Spelen met de Red Lions had hij niet.

En toen meldde de Argentijnse bondscoach zich. De jonge speler van het Belgische Waterloo Ducks hoefde niet lang na te denken. "Ik ben fier dat ik deze keuze heb gemaakt. Hier in Rio mogen zijn, is de droom van elke sportman."

Luca schikte zich zonder mankeren in de rol van reserve. Maar door blessures Matías Paredes en Matías Rey is de midvoor doorgeschoven in de rangorde en lonken plots speelminuten in de finale tegen uitgerekend zijn 'andere landgenoten'. "Ja , dit is iets speciaals. Ik kwam hier als reserve en nu ga ik voor een medaille spelen. Ik heb al een olympische medaille! Ongelooflijk."

Sms'en

Uiteraard gaat zijn voorkeur uit naar het gouden exemplaar. De vraag rijst of zijn opa daarin kan meegaan, want in dat geval trekt België dus aan het kortste eind. "Ik heb van mijn grootvader sms'en gehad. Hij is natuurlijk heel trots en heel blij voor mij. Ik denk dat hij voor Argentinië zal zijn, omdat ik bij Argentinië speel."

Wellicht gaat de geschiedenis zich in de toekomst herhalen. Axel is immers getrouwd met een Canadese en zijn dochter ontpopt zich tot een talentvol zwemster. Opa Eddy vreest nu dat na zijn kleinzoon Luca ook kleindochter Axana voor een ander land zal gaan excelleren. "Haha, dat moet hij maar met oom Axel bespreken. Maar daar is nog genoeg tijd voor, ze is veertien jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl