NOS Sport

Handbalsters op scherp: keihard in de dekking en uitdelen

Het was een domper in het openingsweekend van de Olympische Spelen, alweer anderhalve week terug. De handbalsters begonnen hun toernooi in Rio de Janeiro met een 18-14 nederlaag tegen Frankrijk. Toen waren de druiven zuur. Nu lijkt Oranje de vruchten te kunnen plukken van die nederlaag.

"Laat ik het zo zeggen: zij kunnen niet beter en wij niet slechter dan in die wedstrijd." Handbalster Estavana Polman zet direct de toon voor de halve finale van Nederland tegen Frankrijk. Oranje gaat niet nóg een keer verliezen van Frankrijk, onder geen beding.

Dat de wereld er in korte tijd heel anders uit kan zien, weet het team van coach Henk Groener. Nederland behoort (opnieuw) tot de beste ploegen van de wereld. De olympische finale is in zicht, al staan de Fransen klaar om de weg naar het laatste hoofdstuk van het handbalsprookje te versperren.

Maar daar tegenover staat een Oranje vol zelfvertrouwen. Weliswaar een olympische debutant, maar een team dat na de overtuigende zege op thuisland Brazilië weer helemaal terug is in het goede gevoel van het WK van vorig jaar in Denemarken, waar historisch zilver werd behaald.

Zij kunnen niet beter en wij niet slechter.

Estavana Polman over de eerdere nederlaag tegen Frankrijk

"We hadden een moeilijke start dit toernooi, maar we hebben gepiekt op het juiste moment. Echt iedereen was goed tegen Brazilië", vertelt Polman, nog altijd vol energie van de zege op Brazilië.

Bij Nederland heerst de overtuiging dat de Fransen te verslaan zijn. Ook al vertelde de eerste wedstrijd dit toernooi een ander verhaal. Polman: "We weten wat ons te doen staat. We zullen keihard in de dekking moeten zijn en af en toe even wat moeten uitdelen."

Volgens opbouwspeelster Lois Abbingh heeft Oranje lering getrokken uit de eerdere nederlaag. "Zij gaan ons proberen in slaap te sussen met langzaam spel. Daar zijn wij toen in meegegaan. Brazilië probeerde dat ook, maar tegen hen speelden wij ons eigen spel."

Het lukte Nederland toen om via snelle tegenaanvallen, de specialiteit van het team, vaak tot scoren te komen en uiteindelijk de Brazilianen te overklassen.

Vreugde bij Lois Abbingh na het halen van de halve finale

Danick Snelder onderschrijft de mening van haar ploeggenoten. "We speelden tegen Frankrijk erg passief, vooral in de aanval. We moeten het tempo erin houden. Als wij de bal hebben, moeten we gewoon vol naar voren gaan. Dat is het belangrijkste. Als dat lukt, winnen we."

En Oranje weet hoe het moet winnen van Frankrijk. In december wist de formatie van Henk Groener op het WK de Fransen te verslaan en zich voor het eerst in de geschiedenis bij de topvier van de wereld te scharen. En ook op het olympisch kwalificatietoernooi in maart was Nederland te sterk voor Frankrijk. Het werd toen 24-17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl