NOS Sport

Dit gebeurde er vannacht in Rio

Iedereen zat vannacht op het puntje van zijn stoel. Dafne Schippers, in amper anderhalf jaar tijd uitgegroeid van een beloftevolle Nederlandse atlete tot een atletiekvedette van mondiale allure, moest Nederland op de 200 meter aan een historische gouden medaille helpen.

Een jaar geleden werd ze wereldkampioene in Peking, in Diamond League-wedstrijden de voorbije maanden overklaste ze haar concurrentes en in de series en halve finales in Rio toonde ze zich keer op keer de snelste.

En toen was het vannacht zover, om 03.30 uur moest de climax volgen. Het werd.... zilver. "Dit is verschrikkelijk", zei ze tegen NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg.

Blij was wel Churandy Martina. Voor de derde keer op rij wist hij zich bij de Olympische Spelen te plaatsen voor de finale van de 200 meter, een kunstje dat van de huidige generatie sprinters alleen Usain Bolt hem nadoet. Die finale is komende nacht om 03.30 uur.

Bolt was zoals gebruikelijk weer een klasse apart tijdens de halve finales van de 200 meter. Met ogenschijnlijk speels gemak snelde de Jamaicaan naar een tijd van 19,78. Martina zette 20,10 op de klokken, waarmee hij in zijn serie onder anderen de Amerikaanse vedette Justin Gatlin het nakijken gaf.

"Nu moet ik rusten", zei Martina. Hij adviseert de mensen op de Nederlandse Antillen en in Nederland komende nacht de wekker te zetten. "In de finale kan alles gebeuren."

Terwijl TeamNL heen en weer werd geslingerd tussen woede en blijdschap, vierden de Amerikanen zoals wel vaker een feestje bij de atletiek. Met dank aan Brianna Rollins en Tianna Bartoletta gingen na de 110 meter horden en het verspringen de 'Stars and Stripes' in top.

De atletieknacht begon in mineur voor TeamNL. Nadat Eelco Sintnicolaas namelijk al in een heel vroeg stadium woensdag de strijd op de tienkamp had moeten staken, werd ook Pieter Braun gedwongen voortijdig van het strijdtoneel te stappen. Hij liep een spierblessure op in de liesstreek.

Braun en Sintnicolaas hadden zich het olympisch avontuur duidelijk anders voorgesteld. "Opgeven bij de Olympische Spelen is wel het laatste wat je wil", zei Braun.

De Amerikaan Ashton Eaton voert na de eerste dag het veld bij de tienkampers aan.

Niet alleen in het atletiekstadion liepen de emoties hoog op. Zo was de basketbalarena vannacht het decor voor onvervalste Zuid-Amerikaanse passie, bij het duel tussen Argentinië en de Verenigde Staten. Dat de sterren van het Dream Team weinig mededogen hadden met de Argentijnen kon de latijnse fans er niet van weerhouden het duel te begeleiden met een kakofonie van zang en dans.

Stil werd het daarentegen op de Copacabana. En dat was opmerkelijk, want in het beachvolleybalstadion daar hadden zich twaalfduizend Brazilianen verzameld in de veronderstelling dat zij hun landgenotes Agatha en Barbara naar het goud zouden schreeuwen. Daar dacht het Duitse koppel Laura Ludwig/Kira Walkenhorst evenwel heel anders over.

En wie eenmaal goud heeft, mag lang nagenieten. Dat deden dus baanwielrenners Elis Ligtlee en Matthijs Büchli ook. Na hun gouden (keirin) respectievelijk zilveren (keirin) optreden de voorgaande dag waren Ligtlee en Büchli te gast in Studio Olympic Park bij presentator Henry Schut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl