NOS Sport

Martina haalt finale 200 meter

Churandy Martina heeft voor de derde keer op rij de olympische finale op de 200 meter bereikt. De Nederlandse recordhouder liep in Rio de Janeiro in de derde heat van de halve finales naar de tweede plaats in 20,10 seconden. De tweede plaats betekende automatische plaatsing voor de eindstrijd.

Martina zat in een sterke serie. De Panamees Alonso Edward won in 20,07. Martina bleef de Amerikaan Justin Gatlin nipt voor. De winnaar van zilver op de 100 meter noteerde 20,13 en miste daarmee de finale.

Martina liep eerder de finales in Peking (2008) en Londen (2012). In Peking finishte hij, nog lopend voor de Nederlandse Antillen, als tweede achter de ongenaakbare Usain Bolt. Uren later werd hij door een Amerikaans protest van de zilveren medaille op de 200 meter beroofd.

Martina had zijn voet op de witte lijn gezet en werd gediskwalificeerd. Hetzelfde overkwam hem trouwens deze zomer bij de Europese kampioenschappen in Amsterdam, waar hij de 200 meter won en de lijn toucheerde. Opnieuw volgde diskwalificatie. In Londen liep hij vier jaar geleden naar de vijfde plaats. Ook daar won Bolt.

De Jamaicaan is in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw de grote favoriet. Bolt heeft al drie keer olympisch goud op de 100 meter. Op de 200 meter wil hij ook voor die unieke serie tekenen. Bolt zette, terwijl hij in de laatste vijftig meter duidelijk inhield, met 19,78 seconden de beste tijd neer in de halve finales.

Finishfoto halve finale 200 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl