Shirley Robertson, werkzaam voor de BBC in Rio
NOS Sport

Zeilcoryfeeën uiten kritiek op gebrekkige tv-registratie

Zeiler Dorian van Rijsselberghe veroverde zondag de gouden medaille in de RS:X-klasse. Maar zijn beslissende race was niet op televisie te volgen. Een beslissing van de Olympic Broadcaster Services (OBS), de olympische organisatie die alle televisieregistraties regelt. Coryfeeën uit de zeilwereld spreken nu hun onvrede uit over die gang van zaken.

"Ik vind het frustrerend dat de winnende momenten niet worden vastgelegd door de OBS", reageerde Shirley Robertson al. De Schotse is een grootheid in de zeilwereld. Ze won in 2000 en 2004 olympisch goud namens Groot-Brittannië. In Rio is ze werkzaam als zeilexpert voor de BBC. Na de gouden medaille van Van Rijsselberghe uitte ze haar boosheid op Twitter.

"Het is frustrerend dat er gouden medailles worden gewonnen, maar dat de OBS de medalraces niet vastlegt. Ze hebben alle middelen om het te doen, maar ze laten het zeilen schieten. Ze missen dus belangrijke momenten. Dat is niet goed voor deze sport", zegt Robertson.

"Dorian van Rijsselberghe is een grote ster in Nederland en een grote persoonlijkheid in de zeilwereld", gaat Robertson verder. "Hij verdient beter. Hij verdient het dat zijn grootste moment op camera wordt geregistreerd. Wij zijn daar. Het is niet zo moeilijk om het te regelen. De OBS heeft de beste technologie."

Een oplossing is niet zomaar voorhanden, maar Robertson hoopt dat de OBS wil nadenken over de toekomst. "Misschien moeten meerdere rechtenhouders de handen ineenslaan. De aanwezigheid van zeilen op de Spelen in Tokio is in gevaar. We moeten deze sport olympisch houden."

Dorian van Rijsselberghe

Ook Maurice Leeser, de directeur van het Nederlandse watersportverbond, is kritisch op de OBS. "We zijn teleurgesteld dat de race niet in beeld is gebracht. Bij de Finn-klasse was dat ook al zo. En in Londen zagen we dat ook al. Het beslissende moment is niet in beeld."

"We snappen dat de OBS keuzes moet maken en dat het geld soms beperkt is. Maar er hadden betere keuzes gemaakt kunnen worden. Dit gaat ten koste van de zeilsport."

"Alle sporten liggen onder een vergrootglas bij het IOC. Je moet je sport daarom goed verkopen. Wij willen graag onze sport de plek geven die het verdient."

"We hebben daarvoor een broadcaster nodig die dat snapt en die de juiste keuze maakt op het juiste moment. We constateren dat dat nog steeds niet gerealiseerd is. We gaan daarmee aan de gang. Op dit moment is onze zorg dat er rare keuzes zijn gemaakt door het OBS."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl