Hockeyers verliezen halve finale van België

De Nederlandse hockeyers hebben in de halve finale niet kunnen winnen van België. Terwijl de twee teams elkaar tot het uiterste dwongen, bleken de Belgen het sterkst: 1-3. Donderdag volgt voor Nederland om 17.00 uur de wedstrijd om het brons tegen Duitsland, terwijl de Belgen in de strijd om goud om 22.00 uur aantreden tegen Argentinië.

Hoewel de Nederlandse hockeyers vier van de vijf olympische ontmoetingen met de zuiderburen wonnen en de 'Red Lions' ook in juli dit jaar nog de baas waren, trof het in België een geduchte opponent.

Belgische bloedvorm

De Belgen draaiden in Rio van begin af aan op volle toeren, ontpopten zich tot groepswinnaar en zetten in de kwartfinales met speels gemak India met 3-1 opzij. In de halve eindstrijd bleken de Belgen nog niets aan vorm te hebben ingeboet.

De wedstrijd kende een gezapig en kansarm begin, waarin de verdedigende linies van beide teams het duel veroordeelden tot getouwtrek rond de middenlijn. Daarmee kwam Nederland in de verste verte niet tot het sprankelende spel dat in de kwartfinale tegen Australië was vertoond.

Het stroeve begin bracht Nederland van de wijs: ballen werden verkeerd aangenomen en passes kwamen niet aan. Diep in het tweede kwart liet Mirco Pruyser zich verleiden tot een domme duwfout waar een strafcorner op volgde.

  • AFP
    Robbert Kemperman kan zijn tranen niet bedwingen na het verliezen van de halve finale
  • NOS
    De teleurstelling in beeld
  • EPA
    Doelpuntenmaker Mink van der Weerden (l) in duel met de maker van de 2-0 voor de Belgen, John-John Domen
  • ANP
    Bob de Voogd omspeelt twee Belgische verdedigers

Einde gouden ambities

België, dat tot nu toe slechts één van de twintig strafcorners benutte, profiteerde van de consternatie na het gekeerde schot van de strafcorner en schoot via Jerôme Truyens gedecideerd raak: 0-1. Korte tijd later vergrootte John-John Dohmen de zorgen voor Nederland door ook de 0-2 binnen te schieten.

Vlak voor rust hield Mink van der Weerden, die op de Spelen al negen keer doel trof, de hoop voor Oranje levend door uit een strafcorner de aansluitingstreffer (1-2) voor zijn rekening te nemen. Hoewel de equipe van bondscoach Max Caldas in het derde kwart aanzette, konden de Nederlandse hockeyers het aanvallende spel niet op het scorebord tot uiting brengen.

In de openingsfase van het vierde kwart haalde België via Florent van Aubel de trekker over: 1-3. Een historische overwinning voor de Belgen markeert het einde van de gouden ambities van de Oranjemannen.

Uitslagen hockey

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl