NOS SportAangepast

Brouwer en Meeuwsen tegen Russen na missen finale

In een Braziliaanse heksenketel is het beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen niet gelukt de olympische finale te bereiken.

Het Nederlandse duo legde het aan de Copacabana in de halve eindstrijd in een bloedstollend duel af tegen Alison Cerutti en Bruno Oscar Schmidt. De Braziliaanse wereldkampioenen brachten het uitpuilende stadion in extase met de zege in drie sets: 21-17, 21-23 en 16-14.

Brouwer en Meeuwsen spelen in de nacht van donderdag op vrijdag om 03:00 uur om brons. De tegenstanders komen uit Rusland. Vjatjeslav Krasilnikov en Konstantin Semenov verloren in de andere halve finale in drie sets van de Italianen Paolo Nicolai/Daniele Lupo.

Brouwer en Meeuwsen begonnen vol vertrouwen aan het duel met de Braziliaanse favorieten. De Nederlanders gaven op weg naar de laatste vier geen set af. Ook het beladen duel in de kwartfinales tegen hun trainingspartners Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst leverde uiteindelijk een duidelijke zege op in twee sets.

De als eerste geplaatste Brazilianen, die vorig jaar in de WK-finale nipt van Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst wonnen, hadden het moeilijker. In de kwartfinales bleken de Amerikanen Philip Dalhausser en Nicholas Lucena taaie opponenten, die zich pas in de beslissende derde set gewonnen gaven.

Beide koppels hielden elkaar in de eerste set in de beginfase in evenwicht. Bij 8-7 sloegen de Brazilianen, opgejut door de 10.000 fans op de tribune, het eerste gat. Ze liepen uit naar 10-7.

De Nederlanders kregen weinig vat op de ervaren Cerutti, vier jaar geleden al goed voor olympisch zilver in Londen. Het gat van drie punten hield stand. Bij 20-16 kregen de Brazilianen het eerste setpunt, lieten dat liggen, maar sloegen bij het tweede wel toe.

In de tweede set hing het 'leven' van Brouwer en Meeuwsen aan een zijden draadje. Tot 16-16 was het duel in evenwicht. De Brazilianen sloegen op dat moment een gat en kregen bij 20-17 drie kansen om het gevecht te beslissen. Onder aanvoering van de serverende Brouwer sloegen de Nederlanders de matchpunten weg. Op de tribunes werd het stil.

Vier matchpunten

Ook het vierde matchpunt was niet aan Cerutti en Oscar Schmidt besteed. Brouwer en Meeuwsen voelden dat er succes mogelijk was en met 23-21 trokken ze de stand gelijk.

In de beslissende set namen de Nederlanders aanvankelijk het initiatief. Ze kwamen met 3-1 voor, maar zagen de thuisfavorieten weer langszij komen en een voorsprong nemen: 5-7 en 7-10. Brouwer en Meeuwsen vochten terug en kregen het joelende publiek opnieuw stil. Bij 12-11 leken de Nederlanders voor een enorme sensatie te gaan zorgen.

Bloedstollende ontknoping

Om en om werden er fouten en punten gemaakt. Cerutti en Oscar Schmidt maakten er minder en kregen bij 14-13 hun vijfde matchpunt. De Nederlanders werkten het koelbloedig weg door een prachtig blok van Meeuwsen. Bij het zesde matchpunt was het echter voorbij voor de Nederlanders en kon het Braziliaanse feest beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl