NOS Sport

Vrienden vertelden Weertman dat hij goud had gepakt

Lange tijd bleef het voor Ferry Weertman onduidelijk of hij nu echt olympisch kampioen was geworden. Uiteindelijk hoorde hij telefonisch van zijn zege, zittend in een golfkarretje. "Mijn vrienden aan de telefoon zeiden: je hebt gewonnen, je tikte echt als eerste aan."

"Het is een droom, ik heb hier zes jaar naartoe gewerkt. Dit is onbeschrijfelijk", reageerde Weertman euforisch tegen de NOS.

Weertman vertrouwde op kracht peloton

Al snel zwom de Australiër Jarrod Poort ervandoor, hij koos voor een solovlucht. "Dat gebeurt eigenlijk nooit. En als het gebeurt, kan de aanvaller het bijna nooit afmaken. Je moet vertrouwen hebben in het peloton, maar toch extra oplettend zwemmen."

"Dat maakte het moeilijk, want ik moest voorin het peloton zwemmen om het overzicht te houden en te controleren. Al vroeg in de race moest ik op kop zwemmen, dat zou ik anders nooit doen."

Pas in de laatste ronde werd Poort bijgehaald. Weertman hoopte op dezelfde manier als Sharon van Rouwendaal goud te kunnen winnen, door weg te springen uit het peloton. "Maar we lagen uiteindelijk weer met z'n zessen naast elkaar. Dat maakt het mentaal moeilijk."

"Toen Gianniotis aanviel moest ik een gaatje zien te vinden. Dat lukte, ik kwam ernaast, maar toen ik aantikte wist ik nog niet of ik had gewonnen. Ik zag wel dat ik eerder aangetikt had, maar ik kon niet zien of hij al eerder een keer aangetikt had."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl