Directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF (links)
NOS Nieuws

'Gedragsregels voor sporters moeten duidelijker'

In de toelichting op zijn vonnis in het kort geding van Yuri van Gelder tegen NOC*NSF heeft de rechter ook kritiek op de sportkoepel. Die moet werken aan duidelijker gedragsregels voor de sporters, zodat die bij evenementen als de Olympische Spelen precies weten waar ze aan toe zijn en welke sancties er staan op het niet nakomen van afspraken.

"Niet vastgesteld heeft kunnen worden dat er, afgezien van de algemene en abstract geformuleerde normen (...), nauwkeurig en welomschreven gedragsregels zijn en dat, en zo ja op welke wijze, NOC*NSF die met de teamleden heeft gecommuniceerd", schrijft de rechter.​

"In aanmerking genomen dat wegens niet nakoming van de verplichtingen NOC*NSF de bevoegdheid heeft vergaande maatregelen te nemen jegens de topsporter, zou op dit punt zeker meer zorgvuldigheid verwacht mogen worden."

Vooraf duidelijk

Dat Van Gelder zonder toestemming buiten het olympisch dorp was en alcohol heeft gedronken was op zich niet voldoende grond om hem naar huis te sturen, vindt de rechter. "Dat enkele feit kan niet als schending van de overeenkomst worden beschouwd."

Dat was volgens de rechter wel het geval bij het niet verschijnen op een training en het negeren van aanwijzingen en waarschuwingen van de coach.

Optimale inzet

Met het tekenen van een contract met NOC*NSF heeft Van Gelder zich ertoe verplicht dat hij zich zal inspannen om maximale sportieve prestaties te leveren. En dat hij "daartoe volledig en toegewijd en met optimale sportieve inzet uitvoering zal geven aan het trainings- en wedstrijdprogramma".

De rechter vindt dat te algemeen en zegt dat vooraf ook duidelijk had moeten zijn welk gedrag wordt verwacht en welk gedrag niet wordt geaccepteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl