NOS SportAangepast

Drie van de vier Nederlandse springruiters door

Uiteenlopende resultaten voor de Nederlandse springruiters bij de kwalificatie voor het individuele toernooi. Drie van de vier ruiters zijn door. Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders bleven foutloos, Jeroen Dubbeldam liep tegen vier strafpunten aan en voor Jur Vrieling werd het een sportief drama.

De 47-jarige ruiter ligt uit het toernooi, nadat zijn paard Zirocco Blue voor de tweede keer een weigering gaf. Een domper voor Vrieling, die in Rio de Janeiro bezig is aan zijn tweede Olympische Spelen.

"Ik kwam te dicht op de driesprong, waardoor het paard bang werd", verklaart een balende Vrieling na afloop. "Kort samengevat is dit een drama. De zwartste dag uit mijn loopbaan."

Diskwalificatie na zweepgebruik

Later zou de jury beslissen de Nederlander te diskwalificeren, wegens overmatig gebruik van de zweep op Zirocco Blue. Bondscoach Rob Ehrens was niet te spreken over het gedrag van Vrieling. "Ik ben 27 jaar topsporter geweest en ik ken het gevoel als alles misgaat. Maar dit mag niet gebeuren en zal niet meer gebeuren."

Dinsdag wordt het paard nog eens medisch onderzocht. Dan wordt gekeken of Zirocco Blue gewoon van start kan gaan bij de landenwedstrijd. De uitschakeling in het individuele toernooi is daar verder niet van belang voor. Vrieling: "Dat is weer een wedstrijd op zich, maar dit is niet goed voor het vertrouwen."

Van der Vleuten en Smolders zijn het toernooi beter begonnen. Van der Vleuten zette in de kwalificatieronde met zijn paard Verdi een foutloze omloop neer, goed voor een tijd van 79,19 seconden. Ook debutant Smolders bleef zonder strafpunten en was met zijn paard Emerald iets sneller: 78,00.

Maikel van der Vleuten met Verdi

Dat lukte Jeroen Dubbeldam niet. De kampioen van 2000 noteerde met Zenith een tijd van 81,03 seconden en liep tegen vier strafpunten aan.

Die score lijkt voor Dubbeldam voldoende voor een plaats bij de beste zestig. Hij liep bij de hindernis met de waterbak tegen zijn enige straf aan. "Ik was eigenlijk iets te ontspannen toen we richting de sloot reden", aldus Dubbeldam, die verder tevreden klonk. "Maar ik lig er niet wakker van, want het gevoel was verder goed."

Dinsdag gaat het toernooi verder met de eerste ronde. Dan gaat ook het landentoernooi van start.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl