Meeuwsen/Brouwer overklast Canadese opponent in achtste finale
NOS Sport

Brouwer en Meeuwsen sprankelend naar kwartfinales

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben op het Copacabanazand van Rio de Janeiro de kwartfinales van de Olympische Spelen bereikt. Ze lieten de Canadezen Chaim Schalk en Ben Saxton kansloos: 21-12 en 21-15.

Bij de laatste acht nemen Brouwer en Meeuwsen het op tegen Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst. Dat betekent dat er sowieso een Nederlands koppel in de halve finales staat.

Schalk en Saxton, die in de groepsfase nog voor een schok zorgden door gastland Brazilië te verslaan, kwamen van begin af aan geen moment in het spel voor. De Nederlanders namen met een vlammend begin het voortouw. De wedstrijd was nog geen drie minuten onderweg toen Brouwer en Meeuwsen al met 5-0 voor stond.

Controle

Reden voor Canada om een time-out aan te vragen. Dat bood evenwel geen soelaas. Brouwer/Meeuwsen knalde door en vooral op de harde smashes hadden de Canadezen geen antwoord. Na elf punten maakte Schalk/Saxton zelf het eerste punt: 8-3.

Nederland verloor in de eerste set geen seconde de controle en liep via 12-6, 15-8 en 18-10 verder uit. De tweede van liefst negen setpoints werd benut: 21-12.

Herhaling van zetten

Ook in de tweede set kwam Brouwer/Meeuwsen goed uit de startblokken en nam na enkele rally's een 5-2 voorsprong. Opnieuw vroeg de Canadese coach om een time-out maar wederom kon de adempauze het Nederlandse smashgeweld niet onschadelijk maken.

Op een 9-4 achterstand speelde Saxton/Schalk alles of niets en knokte zicht terug tot 9-7, maar Brouwer/Meeuwsen hield het hoofd koel en bouwde de voorsprong weer uit naar 15-9. Met zes matchpoints werd de tweede verzilverd: met 21-15 was de afgetekende overwinning een feit.

Ik zat met mijn hoofd al bij de boodschappen van vanavond

Alexander Brouwer over de 5-0 voorsprong

Klaar voor kwartfinale

Brouwer en Meeuwsen waren zeer tevreden over het vertoonde spel. "We hebben deze wedstrijd wel redelijk gedomineerd", was de bescheiden analyse van Brouwer. "In beide sets namen we een voorsprong die we aanhielden, de gameplay werkte fantastisch."

Vanaf de sprankelende start oogde Canada meteen kansloos, weet hij. "Ik zat na de 5-0 voorsprong met mijn hoofd al meteen bij de boodschappen voor vanavond," grapte de Nederlander. "Maar we stonden in de achtste finale op de Olympische Spelen, dan ervaar je echt wel wat spanning. Daar varen wij echter goed bij. De kwartfinale wordt een mooi Nederlands onderonsje. Laat maar komen, we zijn er laar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl