NOS SportAangepast

Hassan en Bonevacia overtuigend naar halve finales

Sifan Hassan heeft overtuigend de eerste hobbel op weg naar de olympische finale op de 1.500 meter genomen. De 23-jarige wereldkampioene indoor liep in haar serie naar de eerste plaats in 4.06,64. De top-6 van elke serie plaatste zich automatisch voor de halve finales, die zondag op het programma staan.

Ook Liemarvin Bonevacia had succes. De 27-jarige liep op de 400 meter vanuit de lastige baan acht naar de derde plaats in zijn serie (45,49 seconden). Dat betekende directe kwalificatie voor de halve finales, die zaterdag worden afgewerkt.

Sifan Hassan wint overtuigend haar serie op de 1.500 meter

Hassan kende een moeizame aanloop naar de Olympische Spelen door een dijbeenblessure. Op de EK in Amsterdam, begin juli, werkte ze haar eerste wedstrijd in de buitenlucht af. Ze veroverde tijdens de EK zilver op de 1.500 meter.

In Rio startte ze achteraan in de groep van veertien loopsters. In de slotronde versnelde ze. Het leverde haar nog de seriewinst op, net voor de Keniaanse Faith Kipyegon.

Maureen Koster liep in de eerste serie van de 1.500 en eindigde als achtste. Haar tijd (4.13,15) was niet voldoende om ook zondag in actie te mogen komen.

De atlete uit Boskoop liep dit seizoen maar weinig 1.500 meters en had het lastig. Ze schoof mee bij een versnelling van wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba, maar moest snel weer terrein prijsgeven. Koster probeerde het wel, maar had in de laatste 200 meter te weinig macht om zich voorin te handhaven.

Ze finishte in 4.13,15 als achtste in haar serie en vermoedde al dat haar tijd niet voldoende zou zijn om de series te overleven. "Dat zou echt vreselijk zijn", keek ze angstig vooruit. Ze kreeg gelijk, het was niet snel genoeg. Na de tweede serie was duidelijk dat Koster was uitgeschakeld. Ze komt nog in actie op de 5.000 meter. "Ik wil heel graag een herkansing", zei ze.

Liemarvin Bonevacia liep een uitstekende race in de series van de 400 meter. De grotendeels in Puerto Rico wonende atleet, die sinds 2010 voor Nederland loopt, had in baan acht geen richtpunt, maar weerde zich goed.

De nummer drie van de EK in Amsterdam kwam als tweede het laatste rechte stuk op en slaagde erin de meeste belagers achter zich te houden. Hij finishte als derde en net als vorig jaar bij de WK in Peking krijgt hij de kans een plaats in de finale af te dwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl