NOS Sport

Teleurstellende start Luiten bij olympisch golftoernooi

Joost Luiten is het olympisch golftoernooi matig begonnen. De 30-jarige Bleiswijker ging rond in 72 slagen, een slag boven par. Daarmee staat hij na een ronde gedeeld 34ste. Zijn achterstand op de lijstaanvoerder, de Australiër Marcus Fraser, bedraagt al negen slagen.

Luiten sloeg in totaal vier bogeys op de nieuwe olympische golfbaan in het reservaat Reserva de Marapendi, waar de wind vrij spel had. Met drie birdies op de backnine hield hij de schade nog enigszins beperkt, maar dat was niet voldoende voor een plaats in de top van het klassement.

Luiten niet tevreden over eerste ronde

"Hier ben ik niet tevreden mee", toonde Luiten zich realistisch. "Ik had een dramatische start en maakte teveel fouten. Maar je moet blijven vechten."

Op de tweede negen holes herstelde hij zich met drie birdies, waaronder op de achttiende. "Dan heb je toch het gevoel dat je een beetje de aansluiting hebt en ga je toch even wat lekkerder van de baan af. Die positieve energie gaat morgen weer mee de baan op."

De leiding is handen van Marcus Fraser, die in de ochtendgroep minder last had van de wind. De Australiër begon met vijf birdies en een bogey op de eerste zes holes en eindigde na een ronde van 63 op -8. Zijn voorsprong op de Canadees Graham Delaet en de Zweedse favoriet Henrik Stenson bedraagt drie slagen.

Ook de Belgen Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts kenden een prima start. Pieters nestelde zich samen met onder anderen medaillekandidaat Justin Rose op de gedeelde vierde plaats met -4, Colsaerts kwam uit op -3.

Eerste olympische hole-in-one

De Engelsman Rose, een van de vier deelnemers met een majortoernooi op zijn palmares, kende een bliksemstart. Op de vierde hole, een par-3, sloeg Rose een hole-in-one.

Niet alleen Luiten kan zich nu opmaken voor een inhaalrace. Dat geldt ook voor de Amerikaanse titelfavoriet Bubba Watson. De tweevoudig winnaar van de Masters in Augusta ging rond in +2 en staat gedeeld 42ste.

Watson's landgenoot Rickie Fowler kende een dramatische start. De 27-jarige Amerikaan, die in 2014 bij alle vier de majors in de topvijf eindigde, ging rond in +4 en liet daarmee slechts twee golfers achter zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl