NOS Sport

Diep verdriet bij Verkerk: ik wil gewoon die mat op

Haar gezicht toonde de sporen van de strijd. Op haar judopak zaten bloedspetters, vermengd met tranen van teleurstelling. Totaal uitgeput en in tranen stond Marhinde Verkerk voor de camera na haar uitschakeling in de achtste finales van het olympisch judotoernooi.

"Hier doe je het al die jaren voor", besefte de 30-jarige medaillekandidate. "En nu is het gewoon voorbij. Ik wil niet dat het afgelopen is. Ik heb alles gegeven wat ik had. Ik wil gewoon die mat nog op."

Verzuring

De slijtageslag met de Cubaanse Yalennis Castillo eindigde na 6.54 minuten in de golden score. Beide judoka's waren nauwelijks nog in staat een actie te maken, maar het was Verkerk die tegen een straf opliep.

"Alles verzuurt, dan gaat het erom wie het het hardste wil. Ik probeerde een armklem te maken en nog een armklem. Je wilt natuurlijk scoren, maar dat lukte gewoon niet. Vervolgens gaat zij met een hand ervoor hangen en ga je mee in die beweging, waardoor de scheidsrechters denken dat het een actie is."

Verschrikkelijk

Jarenlang was Verkerk de stabiele factor in het Nederlandse judo. Ze werd in 2009 verrassend wereldkampioen in haar eigen stad Rotterdam, pakte vorig jaar nog de Europese titel in Bakoe en was tussendoor vaste klant op het podium van titeltoernooien. In Londen verloor ze de strijd om olympisch brons.

"Ik kwam hier om een medaille te halen en geloofde erin dat dat mogelijk was. En dan gebeurt dit", sipte Verkerk tussen de tranen door. "Dit is verschrikkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl