Lois Abbingh

Late misser Abbingh kost handbalsters de zege

De handbalsters hebben in hun derde wedstrijd op de Olympische Spelen met 32-32 gelijkgespeeld tegen Zuid-Korea. Lois Abbingh liet in de laatste seconde van het bloedstollende duel een strafworp onbenut.

Op het WK van vorig jaar, waar Oranje tweede werd, kwam Zuid-Korea niet verder dan de veertiende plaats. Van dat verschil was aanvankelijk weinig te merken. Nederland had verdedigend moeite om hoekspeelster Sumin Choi te stoppen en aanvallend liep het ook niet lekker.

De defensieve problemen hielden de hele eerste helft aan, maar voorin begon het langzaam te lopen. Met enkele prachtige aanvallen werd een 7-4 achterstand omgezet in een 18-17 voorsprong bij rust.

Ook na rust werd aanvankelijk aan beide kanten veel gescoord, maar aan de hand van Nycke Groot sloeg Nederland met een paar snelle en makkelijke treffers toch een gaatje: 26-22.

Oranje benaderde even de vorm die het eind vorig jaar op het WK had geëtaleerd. Nederland ondervond echter pech bij het afwerken en liep opnieuw tegen enkele tijdstraffen aan. En plots stond Zuid-Korea weer even voor (29-30).

In de spannende slotfase stond Groot echter weer op en leek Nederland alsnog aan het langste eind te trekken. In de slotseconde mocht Lois Abbingh een strafworp nemen, maar de 43-jarige keepster Yongran Oh stond paraat.

Bondsboach Henk Groener

Zware wedstrijden

Oranje was de Spelen begonnen met een nederlaag tegen Frankrijk (14-18) en won daarna wel van Argentinië (26-18).

Voor de handbalsters staan nog twee zware wedstrijden op het programma. De ploeg van bondscoach Henk Groener treft vrijdag Zweden, dat vier punten heeft, en sluit de groepsfase zondag af met een confrontatie met het nog ongeslagen Rusland.

De nummers één tot en met vier in de poule gaan naar de kwartfinales.