NOS Sport

Hockeyvrouwen verslaan taaie Chinezen op de valreep

Door een doelpunt van Kitty van Male ruim een minuut voor tijd hebben de hockeyvrouwen ook hun derde groepswedstrijd bij de Spelen in Rio de Janeiro gewonnen. China werd met 1-0 verslagen.

Na de eenvoudige zeges op Spanje (5-0) en Zuid-Korea (4-0) was China, de nummer zes van de wereld, een harde noot om te kraken. Met veel speelsters achter de bal maakte de sterk verjongde ploeg het Oranje bijzonder lastig.

Weinig spektakel

Het eerste kwart leverde geen enkele poging tussen de palen op. In de tweede periode kwam de formatie van bondscoach Alyson Annan weliswaar een paar keer de cirkel in, maar daar bleef het bij. China gokte op een uitbraak met de snelle spitsen, maar ook dat strijdplan leverde niets op.

Halverwege de derde periode kreeg Nederland de eerste grote kans. Maartje Paumen mocht na een bal op een Chinees onderbeen haar gevreesde sleeppush in stelling brengen. Keepster Li Dongxiao was attent en keerde ook de rebound van Naomi van As.

  • ANP
    Maartje Paumen in duel met een Chinese tegenstander
  • ANP
    Ellen Hoog in actie tegen China
  • ANP
    Evan de Goede passeert een Chinese verdedigster

Het tempo ging gaandeweg wel omhoog en de druk nam toe. In de overvolle cirkel viel de bal steeds net verkeerd en lag er altijd wel een Chinese stick in de weg. Maria Verschoor was dicht bij de 1-0, maar wist een afgeketste bal boven haar hoofd niet binnen te werken.

Oranje miste in het laatste kwart twee strafcorners, maar met nog slechts 1 minuut en 10 seconden te gaan bezorgde Kitty van Male Oranje met een intikker alsnog de overwinning.

De stand in groep A

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl