Teska, Claire en Eveline.

Deze drie meiden leren kinderen hockeyen in de favela's

Op enkele tientallen kilometers van de Olympische Spelen van Rio ligt Jardim Gramacho. Een favela met zo'n 20.000 inwoners en een van de grootste vuilnisbelten van Brazilië. "Sporten is hier onmogelijk voor kinderen", zegt Claire Hilbrink (29), Nederlands-Braziliaans hockeyster. Daarom doet zij samen met twee andere hockeysters mee aan een project om kinderen in de favela's te laten hockeyen.

Samen met Eveline Beljon (27) en Teska Tuijt (19) was Claire gisteren in de favela om de kinderen kennis te laten maken met hockey. "Je gaat dan naar een wijk waar niks is." Het is gewoon een vuilnisbelt, zegt Eveline, "alleen de kerk en een weg zijn goed bereikbaar". En sporten is er al helemaal niet vanzelfsprekend. "En dat willen we veranderen."

De wijk bevindt zich bovenop een vuilnisbelt.

Omdat er bijna niks in de favela's is, nam het drietal hockeyspullen mee vanuit Nederland. Bij hockeyclubs werden 315 sticks, 165 ballen en wat pionnen, hesjes en keepersuitrusting ingezameld en naar Brazilië verstuurd.

"Hockey is hier helemaal niet populair, veel Brazilianen hebben de sport nog nooit gezien", zegt Claire. In de favela merkte Teska dat ook. "Teamsporten in de favela's zijn er bijna niet en tv's zijn er vaak ook niet." Daardoor kennen veel Brazilianen de sport gewoonweg niet. Toch kwamen er zo'n honderd kinderen af op de clinic.

En al zouden ze de sport kennen, dan kunnen ze die niet op veel plekken beoefenen, zegt Claire. "Er zijn hier geen veldjes of hockeywinkels. Je kunt hier nergens een stick kopen."

Dat zijn eigenlijk details, maakt Eveline duidelijk. "Het is hier eigenlijk niet veilig. Wij zijn onder begeleiding naar toe gegaan en de belofte dat het veilig was." Onderdeel van de begeleiding was de lokale priester. "De kerk is heilig, ook in de favela's."

Maar toen het drietal de hockeyballen uit de tas haalde, verdween de spanning. Ook bij de kinderen. "Die begonnen er meteen mee te spelen", zegt Teska. "Nog voordat ze wisten dat ze er met de stick tegen moesten slaan. Zij wilden spelen en hadden allemaal een glimlach op hun gezicht. Dat was het belangrijkste."

De hockeyspullen worden nu bewaard in de kerk, een van weinige plekken waar het echt veilig is volgens Eveline. De komende periode worden er meer clinics gegeven in de wijk. De drie hockeysters hopen dat de sport nu aanslaat bij de kinderen in de favela's. "Je ziet gewoon wat sport met kinderen doet, het verbindt en ze worden er blij van", zegt Claire.

Deel artikel: