Femke Heemskerk treurt na het missen van de finale op de 200 meter vrij
NOS Sport

Heemskerk na slechte race: mentaal zit het prima

De vijftiende tijd in de series was al een slecht teken. En in de halve finales kwam de matige vorm van Femke Heemskerk eens te meer aan het licht. Geen olympische finale op de 200 meter vrij. Het is bepaald niet voor het eerst dat de 28-jarige zwemster op het beslissende moment op het hoogste platform blokkeert.

Zelf toonde ze zich na afloop reëel. "Ik heb me heel goed voorbereid", aldus Heemskerk. "Vooral op het mentale vlak. Dat zit allemaal prima. Maar ik ben niet achterlijk; dit is heel slecht."

Heemskerk: ik ben niet achterlijk, dit is heel slecht

In augustus vorig jaar zwom Heemskerk een dramatisch WK. De stress, de spanning die haar voorheen vaker parten speelde, leek terug. "Ik was zo... Weet je wel, van die demonen in mijn hoofd vanmorgen", zei ze toen na haar moeizame plaatsing voor de finale op de 200 vrij. "Ik moet natuurlijk makkelijk harder kunnen."

Heemskerk besloot het roer volledig om te gooien en vertrok naar het Franse Narbonne om te trainen bij Philippe Lucas, de coach van Sharon van Rouwendaal. Een trainer die bekend staat om zijn extreem zware trainingen. "Ik denk dat ik na Kazan wel even een aardbeving nodig had", zei ze.

'Heb een risico genomen'

En warempel. Acht maanden na haar verhuizing waren de resultaten op het EK langebaan in Londen bemoedigend. Zilver op¨de 200 vrij, goud op de 4x100 vrij en brons op de 100 vrij en de 4x200 vrij. "Ik ben heel positief. Ik ben blij met de progressie die ik maak", zei ze toen.

Nu, drie maanden later klinkt weer een ander geluid en geeft de klok andere tijden aan. "Ik heb een risico genomen, maar het is makkelijk om nu te zeggen dat ik een verkeerde keuze heb gemaakt", aldus Heemskerk. "Maar dit is niet het resultaat waar ik zo hard voor heb gewerkt."

Aan een uitvoeriger bespiegeling wilde ze zich nog niet wagen. Hoewel de start van het olympisch toernooi zeer teleurstellend is, weigert Heemskerk het hoofd in de schoot te leggen. "Ik heb hier nog meer races te doen", aldus Femke Heemskerk. Ze komt in Rio nog in actie op de 100 meter vrij en de 4x200 meter vrij estafette.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl