Judoka Silva wint eerste goud voor Brazilië

Rafaela Silva heeft gastland Brazilië de eerste gouden medaille bezorgd. De judoka won in de finale van de klasse tot 57 kilogram van de topfavoriet en aanvoerster van de wereldranglijst, de Mongolische Sumiya Dorjsuren.

De Braziliaanse wereldkampioene van 2013 sloeg een minuut voor tijd toe met een armworp die haar een waza-ari en de titel opleverde. Dorjsuren had in de tweede ronde nog Sanne Verhagen verslagen, met shido.

Favela

Saillant detail: Silva groeide op in een favela op slechts enkele kilometers van het olympisch park.

Brazilië viert goud van judoka Rafaela Silva

Goud voor Ono

Bij de mannen in de klasse tot 73 kilo won de Japanner Shohei Ono het goud. Hij versloeg in de finale Roestam Oroejov uit Azerbeidzjan. Daarmee is het olympisch goud in deze discipline voor het eerst in twintig jaar weer in handen van Japan.

In de finale won Ono met ippon van de Azerbeidzjaan. Oroejov was geen partij voor de Japanner, die drie jaar geleden in Rio de wereldtitel greep en twee jaar later zijn titel met succes verdedigde.

Ono stond al snel met een waza-ari voor en twee minuten voor het einde besliste hij de wedstrijd met een beenworp.