Annemiek van Vleuten voor haar val in Rio de Janeiro
NOS Wielrennen

Van Vleuten: fysiek ben ik oké, mentaal ben ik een wrak

"Ik moet maar terugdenken aan hoe ik reed en daar heel trots op zijn." Annemiek van Vleuten reageert een dag na de olympische wegwedstrijd op haar zware valpartij. "Vallen hoort bij wielrennen, je zag het Nibali een dag eerder ook doen. Als je op de grens rijdt, wordt er gevallen", zegt ze tegen Omroep Gelderland.

Van Vleuten reed in leidende positie toen ze uit de bocht gleed en hard de berm in vloog. Ze liep daarbij drie breukjes in haar wervelkolom en een hersenschudding op. "Ik was misschien niet meer helemaal helder, omdat ik al best moe was. Maar volgens mij was ik er wel goed bij met mijn hoofd."

Van Vleuten hoopt vandaag het ziekenhuis te verlaten, maar zekerheid daarover heeft ze nog niet. "Ze willen me hier nog even houden ter observatie. Vanwege die hersenschudding moet ik rustig aandoen. Ik heb wel een goede nacht gehad. Fysiek ben ik oké, maar mentaal ben ik een wrak."

Relativeren is moeilijk

"Het is heel zuur en moeilijk te relativeren", zegt Van Vleuten die in leidende positie reed en het goud voor het grijpen had. "Ik was ontzettend goed. Als ik dit kan laten zien, moet dat vaker kunnen."

De renster put moed uit haar sterke optreden. "Ik heb laten zien dat ik tot veel meer in staat ben dan ik zelf voor mogelijk had gehouden. Dat hoeft niet per se bij de Spelen te zijn, het kan ook bij andere wedstrijden. Ik ben boven mezelf uitgestegen, daar moet ik me aan vastklampen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl