Vrouwendubbelvier bereikt olympische finale

Ilse Paulis en Maaike Head plaatsten zich probleemloos voor de halve eindstrijd in de lichte dubbeltwee. Het koppel moest bij de eerste twee eindigen en deed dat overtuigend. Paulis en Head roeiden een indrukwekkende race en kwamen als eerste over de finish.

Het Nederlandse duo was 2,85 sneller dan de Chinese boot. Sophie MacKenzie en Julia Edward uit Nieuw-Zeeland, die in 2014 en 2015 nog WK-goud in de wacht sleepten, werden slechts vierde. Zij zijn daardoor veroordeeld tot de herkansingen.

Ook de vier-zonder-stuurman plaatste zich voor de halve eindstrijd. Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever eindigden als derde achter Duitsland en Australië. Daarmee voldeden ze precies aan de eis voor een ticket voor de volgende ronde.

De twee-zonder-stuurvrouw kwam er in de series niet aan te pas. De eerste drie plaatsten zich voor de halve finales, maar Karien Robbers en Aletta Jorritsma werden vijfde. Ze roeiden 5,12 seconden langzamer dan nummer drie Duitsland en gaan naar de herkansingen.

De Britse favorieten voor goud Helen Glover en Heather Stanning moesten diep gaan om het Deense koppel Hedvig Rasmussen/Anne Andersen achter zich te houden. Duitsland kwam als derde over de meet. Canada bleef de Nederlandse boot nipt voor.