NOS SportAangepast

Nederlandse roeiers kennen moeizame start op Spelen

Een dag met wisselende gezichten voor de Nederlandse roeiers. De topboot bij de dames, de dubbel vier, kende een teleurstellende race met een moeizame derde plek. Ook de mannen-twee-zonder racete niet geweldig. Beide boten moeten zich herpakken in de herkansing. Alleen de heren van de lichte-vier-zonder plaatsten zich direct voor een plek in de halve finales.

Vooraf gold de vrouwen dubbel vier als een van de favorieten. Maar het viertal moest het uiteindelijk doen met een derde plek. Chantal Achterberg, Carline Bouw, Inge Janssen en Nicole Beukers zijn veroordeeld tot de herkansingen om een ronde verder te komen.

Succes

Wel was er succes voor de mannen-lichte-vier-zonder. Zij plaatsten zich eerder dezelfde middag voor de halve finales. Bjorn van den Ende, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Joris Pijs kwamen goed uit de startblokken, achter de VS en de favorieten uit nieuw Zeeland.

In het middelste deel, waar veel wind staat, maakten de Nederlanders een stevige misslag. Toch kwam de derde plek niet meer in gevaar. Sterker nog: de Nederlanders rukten op en kwamen tot vlakbij de Amerikanen. Canada finishte als vierde.

Herkansing voor mannen-twee-zonder

Roel Braas en Mitchel Steenman zijn vierde geworden bij hun eerste ronde in het roeien in de klasse mannen-twee-zonder. Ze lagen korte tijd op de derde plek, maar verloren die uiteindelijk aan Roemenië.

Bij de finish lagen ze maar liefst veertig seconden achter op die derde positie. Ze moeten nu verder in de herkansingsronde. "Iedereen heeft de wind en de golven alleen wij gingen er niet goed mee om", verklaarde Mitchel Steenman na afloop.

Het roeien in de Lagoa Rodrigo de Freitas liep vertraging op vanwege een stevige bries en flinke golfslag. De winderige omstandigheden speelden de sporters veel parten. Sommige roeiers raakten bijna buiten hun baan. De Servische roeiers, zeer ervaren, sloegen zelfs om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl